Lise öğrencilerinde psikolojik sağlamlığın yordayıcısı olarak benlik kurgusu ve bağlanma stilleri
The role of self-construals and attachment styles as the predictors of psychological resilience of high school students
- Tez No: 350202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Benlik Kurgusu, Bağlanma Stilleri, Psychological Resilience, Self-Construals, Attachment Styles
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada lise öğrencilerinde psikolojik sağlamlığın yordayıcısı olarak benlik kurgusu ve bağlanma stillerinin rolünü incelemek amaçlanmıştır. Ayrıca lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık, benlik kurgusu ve bağlanma stillerinin cinsiyet, sınıf düzeyi ve kardeş sayısı değişkenlerine göre farklılaşma gösterip göstermediği araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayanan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır il merkezindeki liselerde öğrenim gören 376 kız, 386 erkek toplam 764 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak; ?Yılmazlık Değerlendirme Ölçeği?, ?Ailede Özerk-İlişkisel Benlik Ölçekleri? ve ?İlişki Ölçekleri Anketi? uygulanmıştır. Verilerinin analizinde t-testi, varyans analizi ve çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerini benlik kurgularının önemli derecede yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır (r= 0,39, r2 = 0,15, p.05). Araştırmada lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeyleri, benlik kurgusu ve bağlanma stillerinin bağımsız değişkenlere göre (cinsiyet, sınıf düzeyi ve kardeş sayısı) anlamlı farklılaşma olup olmadığına dair bulgulara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the role of self-construals and attachment styles as the predictors of resilience levels of high school students. Another purpose of this study is to investigate whether high school students? self-construals, resilience, and attachment styles vary according to different variable such as gender, grade, number of siblings. Design of the study is relational screening model. The population of the research consists of 376 female and 386 male high school students, who attend the schools in the city center of Diyarbakir in 2012-2013 academic years. In order to collect data, ?Resilience and Youth Development Module?,“Autonomous-related Self-in Family Scales”, and ?Relationships Scale Questionnaire?, are applied. In order to analyze the collected data, t-test , one-way analysis of variance and multiple regression techniques were used. Results of the analysis revealed that high school students? self-construals significantly predicts their psychological resilience levels (r= 0,39, r2 = 0,15, p.05). This study also provides the profound findings between different independent variables (gender, grade, number of sibling) for high school students? resilience, self-construals, and attachment styles.