Geometri öğretiminde bir kukla modeli tasarlanması ve kukla modeli ile geometri öğretiminin matematiğe yönelik tutuma etkisinin incelenmesi
Designing a puppet model in geometry instruction and analysis of the influence of geometry instruction with puppet model over attitudes towards mathematics
  1. Tez No: 350203
  2. Yazar: ZEHRA YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim matematik, geometri, eğitsel kukla, matematiğe yönelik tutum
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı, kukla modeli kullanılarak geometri öğretiminin ilköğretim 8. sınıf geometrik cisimler konusunda öğrencilerin matematiğe yönelik tutumu üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 2011- 2012 öğretim yılında Sivas İli MEB'e bağlı bir devlet okulunun 8. sınıfında öğrenim gören 70 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Matematik İle İlgili Düşünceler Anketi”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar t-testi ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sürecinde araştırmacı tarafından geliştirilen etkinliğin (kukla modeli kullanılarak geometri öğretimi) uygulandığı gruba deney grubu, düz anlatım ve soru-cevap yöntemleri gibi öğrencilerin daha az aktif olduğu geleneksel öğretim yöntemi yöntemlerinin uygulandığı gruba kontrol grubu denilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre deney ve kontrol grubunun matematiğe yönelik tutumları uygulama yapılmadan önce eşit düzeydedir. Geleneksel öğretim yöntemiin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin matematiğe yönelik tutum puanları arasında uygulama öncesi ve sonrasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Kukla modeli kullanılarak geometri öğretimi yapılan deney grubu öğrencilerinin matematiğe yönelik tutum puanları uygulama sonunda anlamlı bir artış göstermiştir. Deney grubunda yer alan kız ve erkek öğrencilerin matematiğe yönelik tutum puanları uygulama sonunda birbirine çok yakın düzeyde bulunmuştur. Deney grubu kız öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrası matematiğe yönelik tutum puanları arasında farklılık görülmezken deney grubu erkek öğrencilerin matematiğe yönelik tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. Uygulama sonunda erkek öğrencilerin matematiğe yönelik tutum puanları uygulama öncesine göre anlamlı bir artış göstermiştir. Deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencilerinin matematiğe yönelik tutum puanları uygulama sonunda karşılaştırılmış ve deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Uygulanan yöntemin ve cinsiyetin, öğrencilerin matematiğe yönelik tutum puanları üzerindeki ortak etkisinin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the influence of geometry instruction with puppet model over students? attitudes against math through instruction on geometrical figures at 8th grade. Research sample consists of 70 students studying at the 8th grade of a state school running under the supervision of the Ministry of National Education in the province of Sivas.“Opinions about Math”questionnaire has been utilized as the data collection tool. As for data analysis, descriptive statistics, independent groups t-test, dependent groups t-test, and one-way ANOVA have been employed. Through out there search the group that has been instructed with the new method (geometry instruction with puppet model) developed by there searcher has been noted as the experimental group while the other one which continued the ireducation through traditional instructional methods such as lecture, and Q&A (with students being more passive) has been recorded as the control group. According to the results of there search, both experimental and control groups had same kind and level of attitudes towards math prior to the study. Pre-test attitude scores of the control group, instructed through traditional methods, have not changed significantly after the study. On the otherhand, pre-test attitude scores of the experimental group, instructed through puppet model, have shown a statistically significant increase following the implementation of the study. Attitude scores of both female and male students in the experimental group have been determined to be very close at the end of the study. While no significant change has been noted between the pre-test attitude scores of the female students in the experimental group and their post-test scores, attitudes of male students in the experimental group towards math have been modified drastically. Upon completion of the study, a statistically significant change between the pre-test and post-test attitude scores of male students has been documented. A comparison between the post-test attitude scores of the students in the experimental group and control group has revealed a positive and significant increase on behalf of those in the experimental group. The joint influence of both the instructional method and the gender of students has been identified to have no statiscal significance with respect to students? attitude scores towards mathematics. KeyWords: Primary education math, geometry, instructional puppet, attitudes towards mathematics