From urban politics to the politics of representation: Representing Istanbul's urban transformation in Urban Activism Documentaries of the 2000s
Kent siyasetinden temsil siyasetine: İstanbul'da 2000 lerdeki kentsel dönüşüm sürecinin Kent Aktivizmi Belgeselleri'nde temsili
- Tez No: 350711
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN SUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: kentsel dönüşüm, belgesel film yapımı, temsil, direniş, aktivizm, urban transformation, documentary filmmaking, representation, resistance, activism
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma 2000 sonrası AKP hükümeti sırasında yürütülen kentsel dönüşüm sürecinin belgesellerdeki temsilinin izini sürmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, AKP hükümetinin neoliberal kent politikalarını eleştiren muhalefet siyasetinin farklı biçimlerinin“kent aktivizmi belgeselleri”nde nasıl dile getirildiğini incelemektedir. İncelemede filmlerin metinsel analizlerinin yanısıra film yapımı sürecine dahil olan yönetmenlerle görüşmeler de yer almaktadır. Bu tez; mevcut kent çalışmalarıyla ilgili akademik yazına, kent siyasetiyle temsil siyaseti arasında bir kesişim alanı araştırarak katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Belgesel filmlerin, Türkiye'de sürdürülmekte olan kentsel dönüşüm uygulamalarına ve hâkim söylemlere ne ölçüde alternatif muhalefet alanları açabileceğini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to trace the documentary representations of the process of urban transformation conducted under the AKP government during the 2000s. It examines how different modes of oppositional politics that engage in a critique of neoliberal urban policies of the AKP government are articulated in“urban activism documentaries”. The study entails textual analysis of films as well as interviews with the directors involved in the process of filmmaking. The thesis aims to contribute to the existing literature in urban studies by exploring the area of intersection between urban politics and the politics of representation. It investigates to what extent documentary films can serve as alternative channels of opposition against dominant discourses and practices of urban transformation in Turkey.