Alternative suppliers and supply routes for the European Union natural gas market: Can turkey be a transiting state
Avrupa Birliği doğal gaz pazarına alternatif kaynaklar ve tedarik yolları: Türkiye transit ülke olabilir mi
- Tez No: 350728
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EVİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Energy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Güney Gaz Koridoru, bağımlılık, enerji ve arz güvenliği, çeşitlilik, European Union, Southern Gas Corridor, dependence, energy and supplysecurity, diversification
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Avrupa Birliği (AB) enerji ihtiyacının üçte ikisini AB dışı kaynaklardan elde etmektedir ve bu nedenle dünyanın en çok enerji ithal eden ülke ve birliklerden biridir. AB'nin enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır ve 2030 yılına kadar AB'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 74'ünün AB dışı kaynaklardan sağlanması beklenmektedir. AB'nin artışta olan doğalgaz ihtiyacı, iklim değişikliğini tetiklediği için çevresel; dışa bağımlılığı arttırdığı için de politik açıdan AB'ye ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle AB için enerji sağlayan kaynak ülkelerin çeşitlendirilmesi enerji güvenliğini sağlamak açısından oldukça önemlidir. Bu çerçevede, AB, Hazar ve Orta Asya doğal gaz kaynaklarının ve muhtemel Orta Doğu ve Kuzey Afrika gaz kaynaklarının da Türkiye üzerinden taşınmasını öngören Güney Gaz Koridoru projelerini desteklemektedir. Bu çalışma, şuanda AB'ye gaz ithal eden ve gelecekte ithal etmesi muhtemel olan yeni kaynak ülkeleri ile iletim güzergâhlarını ve bu kaynakların Türkiye üzerinden taşınıp taşınamayacağını incelemektedir. Bahsi geçen analize ulaşmak adına, bu tez AB'nin doğal gaz pazarını, muhtemel kaynak ülkeleri ve gaz ithalatı için geleceğe dönük yapılan güzergâh tahminlerini içermektedir. Bu incelemeler ışığında, bu çalışma, Türkiye'nin AB'ye doğalgaz çeşitliliğini sağlamak adına transit ülke olarak oynayabileceği muhtemel rolü değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) is one of the world's largest energy importer; and import two thirds of its gas needs from non-EU sources. Every day the need for imported gas increases and by 2030 the EU is expected to import 74 percent of its natural gas from non-EU sources. The growing dependency on natural gas is a threat for the EU both environmentally, especially with respect to climate change, and politically as it creates a high dependency on the natural gas suppliers. Hence, diversification of suppliers and the supply routes are the most important issues for the Union to ensure energy security. The EU supports the Southern Corridor projects which foresee the transportation of the natural gas reserves from the Caspian and the Central Asian region with possible addition of Middle Eastern and North African gas via Turkey. This thesis sets out the current and the potential new suppliers and routes to the EU and the possible role of Turkey in supplying gas to Europe. In order to achieve this aim, this study examines the EU's gas market as well as the potential supplier countries' markets and future projects regarding gas transmission. On the basis of these analyses, conclusions will be drawn regarding transportation of the future supplies to Europe and the possible role of Turkey as a transit country.