Avrupa Birliği'nin enerji güvenliğinde Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin Nabucco Projesi çerçevesinde değerlendirilmesi
An assesment of Turkey's capabilities within the European Union's energy security in the context of the Nabucco Project
  1. Tez No: 302230
  2. Yazar: EVRİM DEMİRCİ SORANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÇAĞIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: enerji güvenliği, doğal gaz, boru hatları, Nabucco, Türkiye, energy security, natural gas, pipelines, Nabucco, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Halihazırda Avrupa Birliği'nin (AB) enerji tüketiminde %25 pay ile ikinci sırada yer alan doğal gaz, AB tarafından giderek daha fazla tercih edilmektedir ve 2030 yılında AB'nin doğal gaz tüketiminin 2005 yılındaki düzeyine oranla %43 artması beklenmektedir. AB, doğal gazda %50 oranında ithalata bağımlıdır ve bu bağımlılığın 2030 yılında %70'e, 2050 yılında da %80'e çıkacağı; ayrıca, gereken önlemler alınmazsa AB'nin doğal gaz ithalatında halen %40 paya sahip olan Rusya'nın bu payının 2030 yılında %60'a yükseleceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, doğal gazda arz güvenliğini sağlayabilmek için AB bazı stratejiler belirlemiştir. Bunlardan başlıcaları, doğal gaz tedarikçilerinin Hazar Bölgesi, Orta Asya ve Orta Doğu kaynakları ile de çeşitlendirilmesi ve mevcut doğal gaz boru hatlarına alternatif rotalar geliştirilmesidir. Öte yandan Türkiye, sözkonusu doğal gaz tedarikçisi bölgeler ile Avrupa arasında doğal bir ?enerji köprüsü? konumundadır.Çalışmada, AB'nin doğal gazda enerji güvenliğini sağlamada Türkiye'nin önemi, Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi çerçevesinde vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With its share of 25%, natural gas is the second largest energy resource in the EU?s energy consumption, and the EU?s demand for natural gas has been growing gradually. According to the estimations, by the year 2030, EU?s demand for natural gas will increase by 43% relative to the amount of the year 2005. Approximately half of the natural gas consumed in the EU is met by importation, and this ratio is expected to be around 70% and 80% in 2030 and 2050 respectively. In addition, Russia has a share of 40% in the EU?s natural gas importation, and it is estimated that the share of Russia will be 60% if no action is taken. Thus, the EU has designated some strategies in order to secure the supply of its natural gas demand. Amongst those strategies, diversifying the suppliers from the areas of Caspian, Middle East and Middle Asia, and developing alternative gas pipeline routes are the most important ones. On the other hand, Turkey is a natural ?energy bridge? between the mentioned regions and Europe.In this study, Turkey?s importance in EU?s security of natural gas supply is emphasized within the framework of Nabucco Gas Pipeline Project.