Female labor force participation in Turkey: The role of skill premium and gender wage gap
Türkiye'de kadınların işgücüne katılımı: Cinsiyete dayalı ücret farklılıkları ve vasıf priminin rolü
- Tez No: 350731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REMZİ KAYGUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadınların ˙I¸sgücüne Katılımı, Cinsiyete Dayalı Ücret Farklılıkları, Vasıf Primi, Türkiye, Female Labor Force Participation, Gender Wage Gap, Skill Premium, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bu tezde, vasıf priminin ve cinsiyete dayalı ücret farklılıklarının Türkiye'deki kadın işgücüne katılımına etkileri analiz edilmektedir. Asıl olarak cinsiyete dayalı ücret farklılıkları ve vasıf primi olmasaydı kadınların işgücüne katılım oranları nasıl değişirdi sorularına cevap verilmeye çalışılmıştır. Sunulan model, evli hanehalklarından oluşan genel denge modelidir. Hanehalkları üyelerinin yaş ve eğitim seviyeleri açısından farklılık gösterip, onların işgücü katılımlarına ve tasarruflarına karar vermektedir. Model,ana model 2006 Türkiye ekonomisini cinsiyete dayalı ücret farklılıkları, vasıf primi, vergi yapısı ve yaşlar ve eğitim seviyelerindeki kadın isgücü açısından yansıtacak şekilde kalibre edilmiştir. Bu tezde cinsiyete dayalı ücret farklılıklarının ve vasıf priminin kadınların işgücüne katılım oranlarında büyük etkileri olduğu bulunmuştur. Cinsiyete dayalı ücret farklılıklarının ve vasıf priminin ortadan kalktığı durumlarda kadınların işgücüne katılım oranları sırasıyla %52.7 ve %253.5 artmıştır. Ayrıca, iki alternatif ekonomide de kadınların işgücüne katılım oranlarındaki artış, düşük vasıflı kadınların işgücüne katılımlarındaki önemli artıştan kaynaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, I investigate the effects of skill premium, and gender wage gap on female labor force participation in Turkey. I examine in particular the answers to two questions, namely, how females' labor participation decisions would change if there were no gender wage gap and how it would be in the absence of female skill premium. I build a general equilibrium model populated by married households. Households differ by educational attainment levels of their members and they decide the labor supply of members and savings. I select parameter values so that the benchmark economy resembles features of the Turkish economy in 2006 in terms of gender wage gap, skill premium, tax structure, and female labor force participation across education groups and ages. In this thesis, I fi nd that both changes in gender wage gap and female skill premium have substantial effects on the female labor force participation rate. The increase that occurs in female labor force participation after gender wage gap elimination and female skill premium elimination are 52.7% and 253.5% respectively. Furthermore, in both alternative economies the increase in female labor force participation rates have occurred due to a signifi cant increase in the labor force participation rates of low-skilled females.