Perceptions of transformation, revolution, ideology and gender among members of the Turkish socialist movement in the 1970s
1970'ler Türkiye'sinde sosyalist harekete katılanlar arasında dönüşüm, devrim, ideoloji ve toplumsal cinsiyet algıları
  1. Tez No: 350730
  2. Yazar: EMEL GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜL ALTINAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: leftist movement, socialism, revolution, transformation, change, ideology, gender
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez sol hareket içerisinde yer almış bireylerin siyasi hareketlerinden kopuşlarına ve 1980 sonrası Türkiye'sinin hızla liberalleşen kapitalist düzenine entegrasyon süreçlerine ilişkin cevaplarını incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de sosyalist harekete dair geçmiş yıllarda gerçekleştirilen araştırmalar, konunun tarihi arka planına, iç dinamiklerine ya da aktivistlerin anı kitaplarında betimlenen kişisel hatıralarına odaklanırken, sol görüşlü bireylerin sosyoekonomik konum ve ideolojik değişimlerine ilişkin analitik bir yaklaşım ya mevcut literatürde bulunmamaktadır ya da bu konu yüzeysel olarak incelenmiştir. 1970'ler Türkiye'sinde sol aktivizme katılmış on iki kişi ile gerçekleştirilen açık uçlu görüşmelere dayanan bu tez, bu kişilerin yaşadıkları“dönüşümlere”odaklanmaktadır. Görüşmecilerin fraksiyonlarına katılımlarını nasıl ele aldıkları, şu anki sosyoekonomik konum ve yaşam standartlarının sol ideoloji (sosyalist bir devrime olan inanç, solun tanımlanışı, kapitalist topluma dair görüşler) ile olan ilişkilerini nasıl etkilediği ve harekette toplumsal cinsiyetin (feminizm, romantik ilişkiler, bu ilişkilerin tezahürleri ve örgütsel yapıların bu konulara etkisi bağlamlarında) rolünü nasıl değerlendirdikleri bu tezde üzerinde durulan anahtar sorulardan bazılarıdır. Tez boyunca“dönüşüm”teması, toplumsal ya da bireysel seviyelerde; ideoloji, sosyoekonomik konum ve toplumsal cinsiyet açılarından incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to examine the response of former leftist activists to the disintegration of their political movements and their integration into the rapidly liberalizing, capitalist order in Turkey after 1980. While previous research on the socialist movement in Turkey has mostly focused on the movement's historical background, internal dynamics or on memories of activists as portrayed in memoirs, an analytical approach to changes in leftists' socioeconomic status or ideology has remained either superficial or nonexistent. Based on open-ended interviews with over a dozen former activists, this thesis focuses on the“transformations”experienced by people who joined the leftist movement during the 1970s. How former activists consider their initial participation in different factions of the left; how their current socioeconomic status and quality of life affect their relationship to leftist ideology (faith in a socialist revolution, defining leftism, the idea of a capitalist society); and how they view the role of gender in the movement (feminism, intimate relationships, their manifestations and the effect of organizational structures) are some of the key questions that the thesis addresses. Throughout the thesis, the theme of“transformation”, whether in society or at an individual level, is examined in terms of ideology, socio-economic status, and gender.