Regülasyon fonksiyonunun sağlanmasında düzenleyici ve denetleyici kurumların rolü ve Türkiye açısından değerlendirilmesi
In provision of regulation function, the role of regulatory and supervisory constitions and the assessment for Turkey
  1. Tez No: 350852
  2. Yazar: NAZLI KEYİFLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK EGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, Bağımsız İdari Otoriteler, Regülasyon, Regulatory and Supervisory Constitions, Independent Administrative Authorities, Regulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmanın amacı, Düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve bunların regülasyon fonksiyonunun sağlanması hakkında bilgi vermektir. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar genel olarak, özerk kurul, üst kurul, bağımsız idari otorite, regülasyon kurumları olarak bilinir ve ülkemizde 1980'den sonra ekonomide yeniden yapılanma sürecinde ortaya çıkmıştır. Bağımsız İdari Otoriteler, toplumsal yaşam için özel bir önem ve duyarlılık taşıyan, temel hak ve özgürlükler ile ekonomik ve sosyal sektörlerde veya alanlarda düzenleme, denetim ve yönlendirme faaliyetinde bulunan, aldığı kararlar üzerinde hiçbir makam ve merciin etkisinin olmadığı idari ve mali özerkliğe sahip, özerk kamu tüzel kişilikleridir. Çalışmada, Düzenleyici ve denetleyici kurumların özellikleri, görevleri, ortaya çıkış sebepleri, tarihsel gelişimi, dünya'daki örnekleri ve bu kurumların ülkemizdeki örnekleri incelenmiştir. Çalışmamıza konu olan düzenleyici ve denetleyici kurumların ülkemizde ortaya çıkış nedenleri; neoliberal politikaların uygulanması ile Avrupa Birliği üyelik sürecindeki zorunluluklar olmuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of this work is to give information about Regulatory and Supervisory Constitions and in provision of their regulation function. Regulatory and Supervisory Constitions are known as self-regulating organizations, supreme boards, Independent regulatory commissions and regulatory authorities in general and they appeared after year 1980 for reorganizating the economy. Independent regulatory commissions are the self-governing public entities that have special importance and sensibility for communal living; regulates audits and leads on fundamental rights and liberties, economic and social sectors; have administrative and financial autonomy. In this report; the characteristics of, Regulatory and Supervisory Constitions the causes of emergence of these commissions, samples of them on the world and in our country are observed.The reasons of appearance of Regulatory and Supervisory Constitions in Turkey were the implementation of neoliberal political thoughts and the requirements of European Union membership process.