2000 sonrası Türk belgesel filmlerindetoplumsal bellek ve gerçeğin temsili
Social memory and represantation of reality in Turkish documentary films after 2000
  1. Tez No: 350869
  2. Yazar: ASUMAN SUSAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal bellek, temsil, belgesel sinema, social memory, represantation, documentary film
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Binlerce yıl öncesinden bu güne taşıdığımız insanlık mirasımız şimdiki zamanımızı inşa ederken de geleceğimizi kurgularken de önemli bir belirleyen olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumsal yapı ve yaşantılar içinde çoğu zaman bilinçli bir farkındalıkla algılamadığımız toplumsal belleğin iz ve etkileri, sistemin hegemonik güçleriyle birleştiğinde bireyin özgürlük arayışlarının ve bilinçlenmesinin, toplumsallaşmanın karşısında bir tehdit ve tehlike olarak durmaktadır. Toplumsal yaşantı içinde özellikle `öteki? ile olan ilişkilerimizde stereotipler, önyargılar olarak karşımıza çıkan yüzlerce yıldır tekrarlanarak yeniden üretilen ve belleğimizi oluşturan değerler ve yargılar; yaşantımızı, başkalarıyla ilişkilerimizi ve gelecek tasavvurumuz etkilemekte ve belirlemektedir. Bilim, felsefe ve sanat, egemen sistemin bu tahakkümkar belirlemeciliğini aşmaya çalıştığımız alanlar. Karşı-hegemonik söylemlerin ve muhalif okumaların ve eylemlerin üretilmesine olanak verecek alanlar. Bu bağlamda belgesel sinema özellikle 20. Yüzyıl ortalarından itibaren muhalif karşı söylemler arayışında bir alan olarak görülmektedir. Belgesel sinema, majör tarihin ezberletilen, kanıksanmış öykülerinin dışındaki arayışlarıyla tarihin ve şimdinin başka türlü okunup, kurulabileceğini göstermeye çalışan bir kitle iletişim aracıdır. Uyutulan ve unutulan, belleklerden silinen gerçeklerin `yeniden okunması, anımsanması ve kayıt altına alınması?, belgesellerin temel işlevidir. Son yıllarda çekilen belgeseller, toplumsal belleğimize yer etmiş kimi konuların başka yerden okumalarını yaparak bize başka bir tarih de sunmaya çalışmaktadır. Özellikle günümüzde, çok sayıda belgeselin üretiliyor olması, belgesel sinemanın işlevine; tarih ,toplum ve bellekle ilişkisi açısından yeniden bakmayı gerekli kılmaktadır. Bunun bir rastlantıdan çok değişen toplumsal koşullar, sistem algısı, birey vs.yi de içine alan bir tartışmanın konusu olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Thousand years of human heritage is an important determinant while building today and editing our tomorrow. When the effects and traces of social memory, that we mostly are not aware of consciously in the social structure and daily experiences, combine with hegemonic powers of the system then they stand as a threat and danger for the individual?s freedom search, his becoming conscious and the socialization. The values and the judgements that constitute our memeory, have been reproduced again and again for centuries, and that confront us as prejudice and stereotypes especially within our relationship with `the other? in social life, effect and define our lives, experiences, our relationships and our imagination regarding future. Science, philosophy and art are the fields that we try to overcome this dominating determination of the ruling system. They are the fields that enable the production of counter-hegemonic expressions, oppositional discourses and activities. In this context especially from the mid-century of 20. cc the documentary films seem to be a research area for the oppositional counter-discourses. With their search outside of ordinary stories of the memorized major history the documentary film is a mass communication tool which tries to show that history and today can be read and edited differently. The primary function of documentaries is ?to re-read, remind and to record? the realities that are appeased, forgotten and erased from memory. The documentaries that were shot in recent years try to submit another history to us by reading the social issues that have place in our social memory in a different way. As the number of documentary films produced has increased considerably, especially nowadays it?s necessary to reconsider the functionality of the documentary films in relation with history, society and memory. It?s obvious that while discussing documentary films, we need to include changing social conditions, the perception of system, individual etc to the discussion.