Erasmus Öğrenci Değişim Programının yönetimi üzerine bir araştırma
A research on the administration of the Erasmus Student Exchange Program
- Tez No: 350868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ TONBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erasmus, öğrenci değişimi, uluslararasılaşma, hareketlilik, Erasmus, student exchange, internationalization, mobility
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Erasmus Öğrenci Değişim Programı?nın incelendiği bu araştırmanın amacı, Türkiye?deki üniversitelerin eğitim fakültelerinde Erasmus programına katılan-katılmayan öğrenciler ile bu fakültelerdeki öğretim elemanlarının programa yönelik farkındalıklarını; programın amaçlara ulaşılma ve uluslararası ofisten memnuniyet düzeyini belirlemek; uygulayıcı ve araştırmacılara yönelik öneriler sunmaktır. Araştırma evrenini Erasmus programı kapsamında yurt dışındaki üniversitelerle ikili anlaşmaları bulunan Türk üniversiteleri oluşturmaktadır. Kolay ulaşılabilir olma ölçütü ile belirlenen örneklemde, Marmara, Ege, Dokuz Eylül, Celal Bayar, Çukurova, Anadolu, Hacettepe, Karadeniz Teknik, Atatürk ve Dicle Üniversitesi eğitim fakültesi öğrencileri ve öğretim elemanları bulunmaktadır. Örneklem grubunda Erasmus?a katılan 127, katılmayan 173 öğrenci ve 122 öğretim elemanı yer almıştır. Araştırmada kullanılan Erasmus Programı Süreç Değerlendirme Ölçeği?ndeki veri toplama araçları şunlardır: Kişisel bilgiler, araştırmacının geliştirdiği `Erasmus Öğrenci Değişim Programına Yönelik Bilgi Anketi? ve `Erasmus Öğrenci Değişim Programına İlişkin Amaçlara Ulaşılma Düzeyi Anketi?; Evrekli, İnel, Balım ve Kesercioğlu?nun (2009) `Fen Öğretmen Adaylarına Yönelik Yapılandırmacı Yaklaşım Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması? adlı çalışmalarından uyarlanan `Erasmus Öğrenci Değişim Programına Yönelik Tutum Ölçeği?; Uluslararası Ofisin Yönetim Hizmetlerinden Memnuniyet Ölçeği (Bulut Şahin, 2008) ve öneriler. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma; ortalamalar arası farkı bulmak için t ve F testi; farklılığa neden olan grupların belirlenmesinde Post-Hoc Scheffe ve Tukey anlamlılık testi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Öneriler bölümündeki yanıtlar temalaştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, katılımcı türü, gitmeyen öğrencilerin programa katılma girişiminin olup olmaması ve öğretim elemanlarının programa katılıp katılmaması değişkenlerine göre bilgi ve tutum düzeylerinde; bölüm ve programa katıldığı sınıf değişkenlerine göre uluslararası ofisten memnuniyet düzeyinde; programda öğrenim gördüğü süre değişkenine göre tutum düzeyinde anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Programın amaçlarına ulaşılma düzeyinde ve cinsiyet değişkeninde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öneriler ise programa katılım, bilgi edinme, yabancı dil, sosyal-kültürel etkinlikler, ikili anlaşmalar ve kontenjanlar temalarında bir araya gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research where Erasmus Student Exchange Program is analysed is to determine the students? and the faculty members? levels of awareness, realization of the goals of the program, satisfaction of the international office at the education faculties in Turkey; to offer suggestions for practitioners and researchers. The population of the research consists of Turkish universities with bilateral Erasmus agreements. The sample specified according to being easily-reachable is made up of students and faculty members at the education faculties of Marmara, Ege, Dokuz Eylül, Celal Bayar, Çukurova, Anadolu, Hacettepe, Karadeniz Teknik, Atatürk and Dicle University. The participants are 127 Erasmus students, 173 non-Erasmus students and 122 faculty members. The scale used in the research is as follows: Personal information, `Knowledge Questionnaire concerning the Erasmus Program? and `Realization of the Goals of the Erasmus Program Questionnaire? (developed by the researcher); `Perception Level Questionnaire concerning the Erasmus Program? (adapted from the study of Evrekli, İnel, Balım and Kesercioğlu, 2009); `Questionnaire of Satisfaction for Erasmus Students? (Bulut Şahin, 2008) and suggestions. Arithmetic means, standart deviations; t and F tests to determine the difference between means; Post-Hoc Scheffe and Tukey tests to find the difference between groups were used in the data analysis. The suggestions were themed according to the answers. As results of the analyses, there was significant difference according to the participant type, non-Erasmus students? attempt to join and faculty members? participation in the program in terms of the knowledge and perception levels; significant difference according to the department and year of participation in the program in terms of the satisfaction levels and significant difference according to time spent in the program in terms of perception levels. However, there was no significant difference according to gender or in terms of realization of goals of the program. Suggestions are grouped as participation, information acquisition, foreign languages, social-cultural activities, bilateral agreements and placements.