Şiddet içerikli televizyon yayınlarının çocuk suçluluğu ve şiddete yönelim üzerindeki etkileri: Ağrı örneği
The effects of television broadcasts which contain violence on juvenile delinquency and orientation of violence: Case of Ağri
- Tez No: 350890
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Televizyon Yayınları, Şiddet İçerikli Yayınlar, Çocuk Suçluluğu, Öğrenme Teorileri, Ağrı Çalışması, Television Broadcasts, Violent Publications, Juvenile Delinquency, Learning Theories, The Study of Ağrı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yapmış olduğumuz çalışmada, medya araçları arasında önemli bir yere sahip olan televizyonda, günden güne artan şiddet içerikli yayınların, çocukların suça ve şiddet içerikli davranışlara yönelimlerinde bir etkisinin bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Bu amaçla suç sosyolojisi alanında, medya ve suç ilişkisini inceleyen“Öğrenme Teorileri”incelenerek, bu teorilerinin geçerliliğine ilişkin, gerek yurtdışında ve gerek yutiçinde yapılan saha çalışmaları incelenmiş, bu teorinin suç sosyolojisindeki önemi ve doğruluğu değerlendirilmiştir. Bu teoriler bağlamında çalışmamıza esas veri, 2009 ? 2010 eğitim öğretim yılı içerisinde Ağrı ili genelinde bulunan 12 ? 18 yaş gurubundaki çocukları temsilen, Ağrı ilinde bulunan dört ilk ve orta öğretim kurumundan rastgele seçilen 116 öğrenci ile aynı dönem içerisinde Ağrı ilinde haklarında sosyal inceleme raporu düzenlenen 38 suça sürüklenen çocuktan teşkil edilen toplam 154 çocuğa uygulanan anket çalışmasıyla elde edilmiştir. Anketin uygulanması ile elde edilen veriler SPSS programı yardımıyla istatistikî tablolara aktarılarak, araştırmacı tarafından belirlenen hipotezler tanımlayıcı istatistikler,“t testi”ve“Anova testi”yardımıyla sınanmıştır. Araştırma neticesinde televizyon yayınlarındaki şiddet ile çocukların şiddete ve suça yönelimi arasında doğrudan bir ilişki olduğu tespit edilememiş ise de; araştırmaya katılan toplam 154 çocuğun %96,7'sinin evinde en az bir adet televizyon olduğu, %63'ünün medya araçları içerisinde en çok televizyon ile zaman geçirdiği, çocukların %38'inin günde ortalama 2 ? 4 saat arasında televizyon izlediği, %77,1'inin ise gün içerisinde şiddet içerikli yayınlara ayrılan zaman dilimi olan 18.00 ? 23.00 saatleri arasında televizyon izledikleri tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların %41,1'inin yayınlarındaki karakterlere benzemek istedikleri, %18,6'lık çoğunluğun televizyon karakterlerinden en çok“Polat Alemdar”tiplemesine benzemek istedikleri, %45,4'ünün ise bu karakterin şiddet uyguladığını kabul ettiği, tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların verdiği cevaplara göre, televizyon yayınlarında görülen şiddetin büyük çoğunluğunu %25,7'lik ortalamayla öldürme eylemi oluşturmaktadır. Bu bağlamda çocukların şiddet içerikli yayınlara maruz kaldıkları tespit edilerek, çocukların bu yayınların etkilerinden korunmaları ve bu yayınların azaltılması ve engellenmesine ilişkin öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated whether the broadcasts increasing day by day contain violence on TV, which has an important part among the media tools, have an effect on children's orientation of a crime or not. For this purpose, in the field of sociology of crime, by examining the 'Learning Theories' which investigate the relationship between the media and crime, as to the validity of this theories, the field studies, which was made both abroad and domestically, were investigated; the importance and accuracy of this theory in the sociology of crime were evaluated. In the context of these theories the fundamental data for our study was obtained from a survey administered in the academic year of 2009-2010, across Ağrı province representing 12-18 age group children, with randomly selected 116 students from four primary and secondary education institution located in the province of Ağrı, and in the same period in Ağrı province, from a survey administered to the children to whom social investigation report arranged, and 38 of whom were drifted into crime, total 154 children. The data obtained with the administration of survey was transferred to the statistical table with the help of SPSS program; and the hypotheses determined by the researcher and the descriptive statistics were tested with the help of 't-test' and 'Anova test'. As a result of the survey, direct correlation could not be found between the violence in television broadcasts and the children who resort to violence and crime, but it has been identified that 96,7 percent of the total of 154 children who participated in the survey have at least one television in their home, 63 percent of them spend most of their time with television within the media tools, 38 percent of them watch television on average 2-4 hours a day, and it has been identified that 77,1 percent of them watch television between the hours of 6:00-11:00 p.m. which is the time period allocated to violent publications. It has been identified that, 41,1 percent of children surveyed stated that they want to look like the characters in television broadcasts, 18,6 percent of them want to look like the character of 'Polat Alemdar' most, and 45,4 percent of them admitted that this television character commit violence. According to the answers given by the children participated in the survey, with the average of 25,7 percent, the vast majority of the violence in television broadcasts is the act of killing. In this context, it has been identified that children are exposed to violent publications, and because of this reason, suggestions are shared about protection of children from the effects of these publications; reduction and prevention of these publications.