Polis memurlarının mesleki performanslarının karşılaştırmalı analizi: PMYO ve POMEM kaynaklılar
A comparative analysis of professional performances of police officers: PVSHE and PVTCgraduates
- Tez No: 350889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KARAKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Polis, Polis Eğitimi, Polis Mesleki Performansı, Polis Meslek Yüksek Okulu, Polis Meslek Eğitim Merkezi, Police, Police Training, Police Education, Police Professional Performance, Police Vocational School of Higher Education, Police Vocational Training Center
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırma, Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) kaynaklı polis memurlarının mesleki performanslarındaki değişimleri bilimsel yöntemlerle analiz etmeyi hedeflemektedir. Araştırma bulguları çerçevesinde, her iki kaynaktan gelen polis memurlarının mesleki performans yönüyle başarılı oldukları veya yetersiz kaldıkları alanlar tespit edilmiş, yeterli olmadıkları alanlardaki eksikliklerini gidermek için temel eğitim ve hizmet içi eğitim süreçlerinde yapılması gerekenlere ışık tutulmuştur. Araştırma için gerekli olan veriler hem nicel hem de nitel yöntemler kullanılarak elde edilmiştir. Polis memurlarının sicil notları, aldıkları taltifler, takdir belgeleri ve disiplin cezalarından oluşan nicel verilere dayanarak“polis memurları performans indeksi”oluşturulmuş ve bu indeks üzerinden her iki temel eğitim kurumundan mezun olarak göreve başlayan polis memurlarının mesleki performansları ölçülmüştür. Ayrıca polis memurlarının performanslarının cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, eğitim düzeyi ve hizmet içi eğitim kurslarına katılım değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı test edilmiştir. Nitel veriler ise PMYO ve POMEM kaynaklı memurların performansları hakkındaki gözlem ve düşüncelerini öğrenmek üzere polis amirleri ile gerçekleştirilen mülakatlara dayanmaktadır. Bu mülakatlar içerik analizine tabi tutulmuş ve elde edilen bulgular ışığında polisliğin farklı boyutları açısından grupların performansları değerlendirilmiştir. Nicel araştırmada, POMEM kaynaklıların sicil notu ve taltif ortalaması PMYO kaynaklılara göre daha yüksek çıkmış ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Takdir belgesi boyutunda ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca disiplin cezalarına ilişkin verilerin analizi sonucu, POMEM kaynaklı polis memurlarının PMYO kaynaklı polis memurlarına göre daha az disiplin cezası aldığı ve iki grup arasındaki farkın anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Nitel verilerin analizi sonucunda POMEM kaynaklı polis memurlarının vatandaşlarla daha iyi iletişim kurduğu, tutanak tutma, rapor yazma, resmî yazışmaları yürütme becerileri açısından PMYO kaynaklılardan daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır. Nitel analizler, POMEM kaynaklıların olayları ve sorunları kavrama, yorumlama ve demokratik polislik kriterlerine uygun bir hareket tarzı sergileme açısından PMYO kaynaklılara göre daha başarılı olduklarını gözler önüne sermiştir. Ancak, POMEM kaynaklıların polislik mesleğinde önemli bir yeri olan hiyerarşik yapının gereklerini özümseme ve uygulama alanında PMYO kaynaklılara nazaran daha düşük bir performans sergilediği bulgulanmıştır. Bazı performans boyutları açısından aralarında görülen farklılıklara rağmen PMYO ve POMEM kaynaklı memurları birbirlerinin alternatifi gibi ele alarak değerlendirmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Her iki kaynaktan gelen polis memurları da iç güvenlik hizmetlerinde kaliteyi ve vatandaş memnuniyetini daha da artıracak bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin iç güvenlik hizmetlerinin sunumunda belirlenen hedefleri gerçekleştirme istikametinde ileri düzeyde değerlendirilebilmesi, temel eğitim sürecinde yaşanan yapısal ve işlevsel sorunların giderilmesine ve hizmet içi eğitim olanaklarının daha da artırılmasına bağlıdır. Bu araştırmanın bulguları, mevcut polis eğitim ve insan kaynakları yönetim politikalarının daha etkin bir yapıya kavuşturulması açısından önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the variations in the professional performances of police officers graduated from Police Vocational Schools of Higher Education (PVSHE) and Police Vocational Training Centers (PVTC) through scientific methods. Within the frame of research findings, the areas where police officers coming from two different resources are successful or not were identified in terms of professional performances. The findings of this research shed lights on the deficiencies of basic police training and in-service training system of Turkish National Police. The data applied for the research was obtained using both quantitative and qualitative methods. A performance index of police officers based on the police officers' performance evaluation scores, official awards, official appreciation letters and organizational sanctions was constructed and the professional performance of police officers was measured by using this performance index. Furthermore, the research tested the performance of police officers from the aspects of gender, age, experience, formal education level and participating in-service training courses. The research also used qualitative data derived by interviews with the police supervisors to provide further explanations for the performances of PVSHE and PVTC graduates. The data derived from the interviews was analyzed by using content analysis. The performance variations between these two groups of police officers were examined according to these findings. The statistics of quantitative data reveals that the average of performance evaluation scores and official awards of PVTC graduates is higher than the PVSHE graduates and the variation is statistically significant. In the sense of official appreciation letters there is no significant variations within these two groups. Analyzing the data related to police officers' organizational sanctions shows that the PVTC graduates receive less organizational sanctions than the PVSHE graduates and the variance is statistically significant. In consequence of analyzing the qualitative data, the PVTC graduates tend to perform better than the PVSHE graduates in terms of communicating with citizens, taking a statement down, writing reports and carrying out official correspondence. Qualitative analyses also reveals that the PVTC graduates are more successful with regard to PVSHE graduates in terms of understanding and commenting cases and problems, acting in compliance with criteria of democratic policing. Nevertheless, it was observed that the PVTC graduates perform weaker than the PVSHE graduates in terms of internalising and implementing requirements of hierarchical structure of the police profession. Despite the differences between the PVSHE graduates and PVTC graduates from the professional performance aspect, it would not be a rational approach to regard these two groups of police officers as alternatives one to another. Both of these two groups have potential to improve the quality and citizen satisfaction within the internal security services. Evaluating this potential in an advanced level depends on resolving the structural and functional problems existent in the process of police officer basic training and improving in-service training opportunities. Findings of this research present significant implications in the way of folding police education and human resources management policies in an effective structure.