Necip Fazıl Kısakürek'in hikâye ve romanları üzerine bir araştırma
A study on the story and novels of Necip Fazıl Kısakürek
  1. Tez No: 350949
  2. Yazar: AHMET AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZA BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl, şair, mistik, hikâye, roman, sanatçı, Necip Fazıl, poet, mystique, story, novel, artist
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Şair olduğu kadar hikâye ve roman yazarı da olan Necip Fazıl, 20. yüzyılın edebî hayatı içerisine hem sanat hem de düşünce eserleriyle önemli katkıları olmuş bir şahsiyettir. Necip Fazıl, bu özelliklerinin yanına tiyatro yazarlığı, hatiplik ve gazetecilik vasıflarını da eklemiş, üstelik bütün bunları birbirini çelmelemeden yürütmüştür. Ayrıca yazar ve eserinin birbirinden ayrılmaz bütünlüğü içerisinde dünya görüşünü de ifade etmeye çalışmıştır. Şiirindeki yerli ve kendine özgü olma endişesi, dünya görüşüne de yansımıştır. Bu durum ona şair ve düşünür olma vasıflarının yanında, çağdaş bir yazar vasfı da kazandırmıştır.Necip Fazıl kendisinin şiir diline benzer bir dil ile hikâye-roman dilini buluşturmuş ve kendine özgü bir nesir dili meydana getirmiştir. Bu dille ayrıca edebî, dinî ve biyografik eserler yazmıştır. Gerek“O ve Ben”ve“Kafa Kâğıdı”gibi otobiyografik kitapları, gerekse“Çöle İnen Nur”gibi geleneksel nesir türünün modernize edilmiş örnekleri ile Necip Fazıl, etkili ve taklit edilerek benzerleri üretilen bir nesir yazarlığı ortaya koymuştur. Bu çalışmada Necip Fazıl'ın, hikâye ve roman yazarlığı üzerinde durulmuş, bu çerçevede Türk Edebiyatı'na kazandırdığı Hikâyelerim, Aynadaki Yalan, Kafa Kâğıdı ve Meş'um Yakut eserleri, edinilen bilgiler ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Being both a poet and a writer of short stories and novels, Necip Fazıl is a figure who significantly contributed to the literary life in 20th century both with his thoughts and works. Apart from these characteristics, he was also a playwright, an orator, and a journalist who managed to do all these different kinds of jobs successfully. Besides, he tried to express his worldview through his works which cannot be separated from writer's character. His concern about being local and original in his poetry is reflected in his worldview. This case provided him with the features of being a poet and a thinker as well as a contemporary writer.Necip Fazıl combined a language similar to his poetic language with that of his short stories and novels, and formed a prose language special to him. He employed this language in his literary, religious, and autobiographic works. Both in his autobiographic works like“O ve Ben”,“Kafa Kâğıdı”and in his prose works like“Çöle İnen Nur”which exemplify the traditional prose type, Necip Fazıl presents an affective and imitated authorship. This study focuses on Necip Fazıl's authorship in his short stories and novels. In this context, his works Hikâyelerim, Aynadaki Yalan, Kafa Kâğıdı, and Meş'um Yakut are analyzed.