Uluslararası denetim ve güvence standartları çerçevesinde geleceğin denetimi
Audit of future under international auditing and assurance standards
- Tez No: 350956
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SEVİLENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvence Standartları, Geleceğe Yönelik Finansal Bilgi, ISAE 3400, Assurance Standards, Prospective Financial Information, ISAE 3400
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma, Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları başlığı altında yer alan ISAE 3400 Geleceğe Yönelik Finansal Bilgilerin İncelenmesi Standardı çerçevesinde bu bilgilerin sınıflandırılması, hazırlanması, raporlanması ve incelenmesi sürecini araştırmaktadır. Çalışmada, çeşitli ülkelerin standartlara yakınsama çalışmaları doğrultusunda düzenledikleri mevzuat ve tartışma raporları incelenerek, işletme yönetimi ve meslek mensuplarının bu süreçteki rol ve sorumluluklarını belirlemek amaçlanmaktadır. Buna göre, meslek mensuplarının bu çerçevedeki rolü ile ilgili çeşitli konulardaki tartışmaların süregeldiği tespit edilmiş ve geleceğe yönelik finansal bilgilerin doğal yapısı gereği daha detaylı tanımlamalar içeren kılavuzların geliştirildiği gözlenmiştir. Bundan hareketle, Türkiye'de genel olarak geleceğe yönelik finansal bilgilerin incelenmesi konusuna meslek mensuplarının yaklaşımlarını ve ileriye yönelik beklentilerini araştırmak amacıyla uygulanan anket çalışması ile mevcut durumunun tespiti yapılmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, meslek mensupları geleceğe yönelik finansal tabloların bağımsız denetim sürecine tabi olması gerektiğini ve böylece kullanıcılara verilen güvence seviyesinin belli düzeyde artacağını öngörmüşlerdir. Buna ek olarak, bu standardın uygulama sürecinde ülkemizde karşılaşılabilecek en büyük zorluk, işletme yönetimlerinin konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, risk ve belirsizliklerin bu süreçte güçlükle yönetilmesidir. Çalışmanın önemli sonuçlarından bir diğeri ise meslek mensuplarının geleceğe yönelik finansal bilgilerin tümünün finansal tablolarda bir bütün olarak yer almasından yana olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the process of classification, preparation, reporting and examination of prospective financial information (PFI) within the scope of ISAE 3400: The Examination of Prospective Financial Information under International Auditing and Assurance Standards (IAAS). Regarding the convergence of standards, the study aims to analyze the regulations and discussion reports of some countries and determine the role and responsibilities of company managements and auditors. Accordingly, the current discussions mainly focus on the roles of auditors and the identification of the prospective financial information. Therefore, many countries have been developed a more detailed introductory guide for the examination of PFI especially for the practitioners. The research additionally undertakes a survey to the auditors that will take role in examining the PFI in order to determine their opinions and expectations about the audit of future-oriented information in Turkey. According to the results, most of the participants think that the prospective financial reports should be subject to independent audit process, which will increase the level of assurance given to the related parties. In addition, the challenges that may be encountered during the implementation of the standard can be the inadequacy of information about the subject in the country, especially the company managements, and the difficulty of managing the risk and uncertainties during the process. Finally, the research study shows that the auditors believe all kinds of future-oriented information in financial statements should be considered as integrated either the PFI is prepared for historical or prospective incentives.