Şirket birleşmeleri ve satın almaları: Türkiye'de banka birleşmeleri ve satın almaları üzerine bir uygulama.
Mergers and acquisitions: An application on bank mergers and acquisitions in Turkey.
  1. Tez No: 350955
  2. Yazar: MELİKE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, birleşme, satın alma, Probit Mode, Turkish Banking Sector, mergers, acquisitions, Probit Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dünya genelinde yaşanan her değişiklik, ekonomik ve sosyal açıdan işletme bilimine yansımakta, yenilik arayışı ekonominin tüm aktörlerini derinden etkilemektedir. Özellikle küreselleşme ile birlikte, finansal pazarların dev bir sermaye havuzu haline gelmesi şirketleri; ortaklıklara, birleşmelere ve satın almalara yöneltmiştir. Ekonominin işleyişinde, finansal sistemin omurgasını oluşturan bankalar da değişen pazar ve rekabet koşullarına ayak uydurmak amacıyla, son yıllarda daha sık gündeme gelen birleşme ve satın almalarda önemli rol üstlenmektedirler. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de finans sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörlerde satın almalar gerçekleştirilmektedir Özellikle yaşanan finansal krizler sonucunda bankaların yeniden yapılandırma yöntemlerinden biri olan birleşme ve satın almalar Türk Bankacılık Sektörü'nde de gündeme gelmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de 2001-2012 yıllarında birleşen, satın alınan veya hisse devrine taraf bankaların performanslarının ne yönde etkilendiğinin tespiti amaçlanmıştır. Probit Model uygulanılarak, araştırmaya konu 9 bankanın, birleşme tarihinden sonra, performans değişim farkları belirlenmiştir. Araştırma modelinde banka analizlerinde önemli göstergelerden Özkaynak Yeterlilik Rasyosu, Duran Varlık / Toplam Aktif, Finansal Varlıklar / Toplam Aktif, Faiz Geliri / Toplam Aktif, Likit Aktifler / Kısa Vadeli Yükümlülükler, Dönem Karı/ Özkaynaklar, Dönem Karı / Toplam Aktifler, bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Analiz sonucunda bankaların rasyolarında satın alma işleminin gerçekleşmesinden sonra istatistiksel açıdan, Duran Varlık/ Toplam Aktif, Faiz Geliri / Toplam Aktif, Likit Aktifler / Kısa Vadeli Yükümlülükler rasyolarında azaltıcı etki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global economic and social changes have direct influence on the management science while search for innovation affect all the actors of the financial markets. Globalization has made the financial market a large capital pool where a lot of companies now consider partnerships, mergers and acquisitions.Banks, which act as the backbone of the financial system, intervene with mergers and acquisitions at a higher rate in order to better meet the considerations of the industry and the competition. Like all around the world, in Turkey especially in financial sector, acquisitions carried out in various sectors. The post-crisis restructuring efforts include merger and acquisition strategies for Turkish Banking Sector.This study aims to identify the effect of mergers acquisitions and share transfers on the performances of the Turkish Banks between 2001-2012. Probit Model has been used in order to identify the performance changes of the 9 banks that were subject to merger and acquisition. Independent variables within the study include Capital Adequacy Ratio, Fixed Assets/Total Assets, Financial Assets / Total Assets, Interest Income / Total Assets, Liquid Assets/Short-term liabilities, Net Profit / Assets (ROA), Net Profit / Equity (ROE) . Based on the analysis, ratios such as Fixed Asset / Total Asset, Interest Income / Total Asset, Liquid Assets / Short Term Liabilities face a decreasing effect after the merger/acquisition activity.