Türkiye'de marka yerleştirme stratejilerinin yeni görünümü: Yalan Dünya örneği
The new appearances of brand placement strategies in Turkey: A case study of Yalan Dünya
- Tez No: 350960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GİLMAN SENEM GENÇTÜRK HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: marka yerleştirme, Yalan Dünya, reklam, brand placement, Yalan Dünya, advertising
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma, Türkiye televizyonunda son yıllarda oldukça ön planda yer alan alternatif bir iletişim stratejisi olarak marka yerleştirmenin televizyon dizilerindeki görünümlerini konu edinmektedir. Çalışma, betimsel bir araştırma tasarımına sahiptir. Çalışmada nicel ve nitel içerik analizi yöntemi birlikte kullanılmaktadır. Dizinin içerisinde görülen marka yerleştirme görünümlerine dair sayı ve süre bazındaki verilerin çözümlenmesinde nicel içerik analizinden faydalanılmaktadır.Yalan Dünya dizisinde yer alan marka yerleştirme pratiklerinin çözümlenmesi üç eksende ele alınmaktadır: bölüm bazında, sezon bazında ve karşılaştırmalı çözümlemeler. Çalışmanın sonunda Yalan Dünya'da görülen marka yerleştirme uygulamaları tür, biçim, süre ve yasal düzenlemeler açısından değerlendirilmektedir. Çalışma sonucunda aktif yerleştirmeler ile pasif yerleştirmelerin görünümü arasında önemli farklılıkların bulunmadığı ve marka yerleştirmenin dizi içeriğinin belirlenmesinde önemli bir rol üstlendiği görülmektedir. Ayrıca yasal düzenlemelerin marka yerleştirmeyi diğer geleneksel iletişim stratejilerinden kesin sınırlarla ayırmak yerine daha da yaklaştırdığı ve aradaki sınırları muğlaklaştırdığı görülmektedir. Dizinin içinde ve sonrasında kuşak reklamlarda devam eden marka yerleştirmenin bütünleşik olarak işlediği de dikkat çeken sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
This study examines view of brand placement as an alternative communication strategy in television series that have been popular on Turkish television in recent years. Consequently, this study has a descriptive research design. Both quantitative and qualitative content analysis method is used together in this study. Quantitative content analysis is used in order to analyze frequency and time data of brand placement views which have been seen in sampled TV series. First 3 seasons of television series which is called Yalan Dünya is population of this study. Sample is composed of 16 sections of Yalan Dünya. Sections have been chosen by using random sampling method. Analysis of brand placement practices in Yalan Dünya is dealt in three categories: section-based analysis, season-based analysis and comparative analysis. At the end of this study, brand placement practices in Yalan Dünya is evaluated in terms of type, form, time arrival and legal arrangements.As a result of this study, it is seen that there are not significant differences between active and passive brand placement views and brand placement plays an important role in Yalan Dünya content. Also, legal arrangements make brand placement closer and similar to other traditional communication strategies instead of differing brand placement from them distinctly. Another result is that brand placement in Yalan Dünya and then TV spots have an integrated view.