UFRS'nin Borsa İstanbul'daki şirketlerin finansal tabloları üzerindeki etkisi: Finansal bilginin ihtiyaca uygunluğu ve finansal tablolar analizi
The effect of IFRS on the value relevance of financial information and financial statement analysis for the companies traded in Borsa İstanbul
- Tez No: 350959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: UFRS, ihtiyaca uygunluk, finansal tablolar, finansal bilgi, IFRS, value relevance, financial statements, financial information
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, UFRS'nin Türkiye'de 2005 yılından itibaren Borsa İstanbul'da işlem gören işletmelerin hazırladıkları finansal tablolarda sunulan finansal bilginin ihtiyaca uygunluğu ve finansal tablo analizi üzerindeki etkisi ampirik olarak incelenmiştir. İnceleme, UFRS Öncesi (2000-2004) ve UFRS Sonrası (2005-2010) dönemler arası imalat sanayi sektöründe devamlı olarak işlem gören 26 işletme için gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, UFRS'nin, finansal bilginin ihtiyaca uygunluğunda bir artış yaratıp yaratmadığını ölçmek için, Fiyat Modeli (Ohlson, 1995) ve Getiri Modeli (Easton ve Harris, 1991), finansal tablo analizi üzerindeki etkisi için ise Rasyo Modeli kullanılarak panel regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. İhtiyaca uygunluk için her iki Model ile yapılan analizler sonucunda, UFRS'den sonra, finansal bilginin ihtiyaca uygunluğunda anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. Ayrıca, Fiyat Modeli kullanılarak yapılan analiz sonuçlarında, özkaynak defter değerinin işletmelerin piyasa değerlerini açıklamada etkin olduğu bulunmuştur. Getiri Modeli analiz sonuçlarında ise, net kâr değerindeki değişim değerinin UFRS'ye geçişten sonra hisse senedi getirisine yansıması anlamlı bulunmuştur. UFRS'nin finansal tablo analizi üzerindeki etkisini ölçmek için kullanılan Rasyo Modeli sonuçlarında, UFRS'ye göre hazırlanmamış finansal tablolardan elde edilen finansal oranların, UFRS'ye göre hazırlanmış finansal tablolardan elde edilen finansal oranlara göre işletmelerin hisse senedi getirilerini açıklamada daha çok katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of International Financial Reporting Standards (IFRS) on the value relevance of financial information and the financial statement analysis of Turkish listed manufacturing companies on Borsa İstanbul is empirically examined. The Study is conducted for pre-IFRS (2000-2004) and post-IFRS (2005-2010) periods using a sample of 26 companies which were continously operating for these two periods. The periods are compared to investigate whether IFRS has an increasing impact on the value relavance of accounting information by using Price Model (Ohlson, 1995) and Return Model (Easton and Harris, 1991). Ratio Model is used to examine the impact on the financial statement analysis. The panel regression analyses results show that, the value relevance of financial information increased after the adoption of IFRS for Turkish listed companies. According to the results obtained from Price and Return Models, the value relevance of financial information has been increased after IFRS adoption considering the book value of equity and change in the net income. However, the research findings based on the Ratio Model show that, the financial ratios obtained from the financial statements prepared in pre-IFRS period has more contribution on describing the stock returns than the financial ratios obtained from the financial statements prepared in post-IFRS period.