Ekolojik risk değerlendirmesi açısından Kazdağı Milli Parkı
Ecological risk assessment for Kaz Mountain National Park
- Tez No: 350968
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kazdağı, ekoloji, ekolojik risk, Kaz Mountains, ecology, ecological risk
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, Biga Yarımadası?nın güney kesiminde yer alan Kazdağları kütlesinin önemli bir kısmını kapsayan Kazdağları Milli Parkı? nı ele almaktadır.Bu çalışmada ekolojik açıdan Kazdağları Milli Parkı? nı etkileyen olası riskleri tespit etmek ve belirlenen sorunlara çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmanın hazırlanması öncesinde saha ve konu ile ilgili literatür taraması yapılmış, bu sayede araştırmaya altlık oluşturacak veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Bundan sonra, araştırmanın amacı dikkate alınarak bir model oluşturulmuştur. Modelde Kazdağı Milli Parkı üzerinde ekolojik risk oluşturduğu saptanan unsurlar belirlenmeye çalışılmıştır. Modelleme sonrasında ise 8 ayrı hipotez oluşturulmuştur. Veri temini aşamasında çalışma sahasına ait 1:25.000?lik topoğrafya 1:50.000 ölçekli jeoloji, 1:100.000 ölçekli toprak haritaları kullanılmıştır. İstatistiki bilgi ve veriler ilgili kurum-kuruluşlardan elde edilmiştir. Çalışmanın asıl amacını oluşturan ekolojik risklerin belirlenmesinde ise saha gözlemleri yapılmıştır. Riskler belirlenirken sadece gözlem yöntemi değil, riskler ile ilgili daha önceki çalışmalar da incelenip değerlendirilmiştir. Yapılan tarama, gözlem ve arazi çalışmaları sonucunda ekolojik risk oluşturabilecek olan unsurlar belirlenerek Coğrafi Bilgi Sistemleri yöntemleri kullanılarak haritalar üretilmiştir.Sahanın doğal ortam özellikleri, buranın Milli Park olmasında önemli ölçüde etkili olmuştur. Ayrıca konumu itibari ile turistik bir bölgede yer alması beraberinde saha üzerinde ekolojik risklerin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Çalışma sahasında üzerinde ekolojik risk oluşturan faktörler on başlık altında toplanmıştır. Bunların yedisi doğrudan insan faktörüne dayanırken, biri doğal, ikisi ise hem doğal hem de beşeri faktörlerden kaynaklanmaktadır.Kazdağları coğrafi konumu ve doğal özelliklerinin getirmiş olduğu çekicilik nedeniyle; ziyaretçi baskısı, yangınlar, asit yağmurları, su kaynaklarının kullanımı, bitki toplama, madencilik faaliyetleri, yeni yolların açılması, kaçak avlanma, böcek istilası, ikinci konutlar gibi olumsuz etkiler nedeniyle ekolojik risk altındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Kaz Mountain National Park which includes a major part of the Kaz Mountains in the south of Biga Peninsula is examined.It is aimed to identify the possible ecological risks for Kaz Mountain National Park and to find solutions to these risks.Literature review about the area and context has been done before the study so that collected data is used to outline the study.Then, a model is set according to aims of the research. In the model, ecological risk factors for Kaz Mountain National Park are attempted to be identified. After modeling, 8 hypotheses are developed. Topography maps at 1:25.000 scales, geology maps at 1:100.000 scales and soil maps at 1:100.000 scales of the research/study area are used to collect data. Statistical information is collected from related organizations and institutions.Identifying ecological risks which is the aim of the study is made through field observations as well as previous researches are assessed and evaluated. After the possible risks are determined from literature review and field observations, maps are produced with methods of the Geographic Information Systems.Native features of the area are significant reason why this area is a national park. It is located in a touristic region which also leads to ecological risks for the area.Ecological risk factors for the area are listed in ten titles. Seven of them are related directly with human factor, one of them is natural and two of them are related with both natural factors and human factor.Kaz Mountains have ecological risks because of its attractive geographical location and natural features and also the negative effects of influx of visitors, acid rains, use of water resources, plant collection, mining activities, new roads, poaching, insect invasion and second dwellings.