Çağdaş Türk düşünce tarihinin oluşumunda Aydınlar Ocağı'nın yeri
The place of Aydınlar Ocağı in the growing of modern Turkish thinking history
- Tez No: 350992
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Tarih, Philosophy, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Intellectuals Quarry, Turkish Islam Synthesis, Turkish Islam Civilization, Nationalism, the History of Turkish Thought
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
14 Mayıs 1970 tarihinde kurulan Aydınlar Ocağı?nın yakın geçmişte Türkiye siyasi ve fikri yapısının oluşmasında tesirlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Aydınlar Ocağı, Türk İslam Sentezi fikri çerçevesinde ürettiği proje ve fikirleri ile 12 Eylül darbesi ardından devletin birçok kurumunu etkilemiş ve milli kültürün değerler bütünü haline gelmesinde, devlet aklı olmasında önemli roller üstlenmiştir. Ocak, yaptığı faaliyetlerle, seminer, kurultay ve yayınladıkları eserler ile günümüz siyasi ve fikri yapısına katkıları bulunan ve gelecekteki devlet yapısının omurgasını oluşturabilecek fikirleri ilan eden, akademisyenlerden oluşan, yerli ve milli bir düşünce kuruluşudur. Anahtar Kavramlar: Aydınlar Ocağı, Türk İslam Sentezi, Türk İslam Medeniyeti, Milliyetçilik, Türk Düşünce Tarihi
Özet (Çeviri)
It was aimed to be observed to the structure of the idea of the formation of intellectuals and political impacts in the recent past of Turkey of Aydınlar Ocağı which was established in 14 May 1970. After 12 September Coup, by the projects and thoughts around the Turkish Islam Synthesis, Aydınlar Ocağı effected several foundations of government and took an important role national culture to be the set of values, the mind of the government . Ocak which effects the structre of the political and thought ın our day and declares the thoughts which may set the structure of the government in the future by the activities, seminars, conferences and the works, is a domestic and national thinking foundation consists of academics.