Uluslararası iş stratejilerine kurumsal tabanlı bakış: Çin ve Hindistan örneği
An institution-based view of international business strategy: An example of China and İndia
  1. Tez No: 351019
  2. Yazar: CEMAL ARTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR N.TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Uluslararası İş Stratejileri, Kurumsal Tabanlı Bakış, Çin, Hindistan, Institutionalization, International Business Strategy, Institution-Based View, China, India
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Tezin temel amacı, gelişmekte olan ekonomilerin iki önemli aktörü olan Çin ve Hindistan'ı inceleyerek uluslar arası iş stratejilerine farklı bir pencereden bakmak ve North'ın deyimiyle ifade edilirse oyunun kuralları çerçevesinde mevcut duruma ışık tutabilmektir. Bundan dolayı Çin ve Hindistan'daki şirketlerin performans ve stratejilerine etki eden formel ve enformel kurumları da analize katarak ve endüstri tabanlı ve kaynak tabanlı yaklaşımları yok saymadan daha gerçekçi bir yaklaşım ileri sürülmüştür. Uluslar arası iş stratejilerinde rekabet ve piyasanın durumu önem arz edeceği için kurumsallaşmayı makro seyiyede ele almak küresel oyunun kurallarını daha belirgin bir şekilde belirtmeyi gerektirmiştir. Ülkeler arasındaki rekabeti ortaya koymak için anti-damping, kur savaşları, kurumsal yönetim ve G-8'den G-20'ye geçiş konuları incelenmiştir. Kurumsal tabanlı görüşün hukuki yönünü anti-damping ve kurumsal yönetim belirtirken, G-8'den G-20'ye geçiş politik ve toplumsal yönünü ortaya koymaktadır. Diğer taraftan, kur savaşları ise ekonomik yönünü belirtmektedir Bu konular çerçevesinde Çin ve Hindistan'daki rekabet ortamı analiz edilmiştir. Bu analiz sayesinde Çin ve Hindistan'da faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlere rekabet ve performansları açısından önemli tespitler sunulmuştur. Makro seviyede kurumsallaşma ele alındığından ve her ülkenin farklı kurumsal bağlama sahip olmasından dolayı örgüt performansı ve kurumsallaşma arasındaki ilişki tezin kapsamı dışında bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the thesis is to look at the international business strategies in a different perspective by examining China and India which are significant actors of the emerging economies and to clarify the status quo within the scope of rules of the game as North said. Hence, A more realistic approach was brought forward by taking account of formal and informal institutions which effect the performances and strategies of the corporations in China and India and by not ignoring industry based view and resource based view. By virtue of having importance of competing and market state in the international business strategies, handling of institutionalization in macro level has been required to state the rules of global game more specifically. The issues of anti-dumping, currency wars, corporate governance and passing from G-8 to G-20 were researched in order to propound competence among countries. While anti-dumping and corporate governance state legal way of institution- based view, passing from G-8 to G-20 propounds political and social ways of instutition-based view. On the other hand, Currency wars indicate the economic aspect. Within the scope of those issues, competitive environment was analyzed. Owing to that analysis, significant findings were offered to domestic and foreign corporations operating in China and India with regards to competition and performance. On account of having been handled of institutionalization in macro level and every country has different institutional enviroment, institutional studies analyzed the relationship between institutionalization and performance were excluded in this thesis.