Sağlık yöneticilerinin personel karar süreçleri üzerine öngörümleme yöntemlerinin etkisi: İzmir'de bulunan özel hastanelerde bir uygulama
Effect of forecasting methods on the personnel decision making period of the administrators of health departments: An application in private hospitals in İzmir
  1. Tez No: 351018
  2. Yazar: BERNA HAZNEDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, işgücü planlama, personel öngörümleme yöntemleri, hastane yöneticileri, sağlık yöneticileri, personel karar süreci, Hospital, work force planning, personal forecasting methods, hospital administrators, healthcare administrators, personnel decision making
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Hastaneler işgücünün öneminin ön plana çıktığı örgütlerdir. Sağlık hizmetlerinde işgücü en temel üretim faktörlerindendir. İnsan sağlığının ve sağlık hizmetlerinin ikame edilemez olması, sağlık hizmetlerinin emek yoğun bir sektör olması ve verilen hizmetin işgücünün nitelik ve niceliğine bağlı olması sebepleriyle işgücü planlaması hastanelerde en önemli insan kaynakları faaliyetlerindendir.Sağlık hizmetlerinin hedeflerine ulaşabilmesi için iyi bir şekilde işgücü planlaması yapılmalıdır. İyi bir işgücü planlaması ise doğru öngörülerle gerçekleşebilir. Bu öngörülere ulaşabilmek için yargısal-sezgisel ve sayısal-istatistiksel ana başlıkları altında çeşitli personel öngörümleme yöntemleri kullanılmaktadır.Bu çalışmada sağlık yöneticilerinin personel karar süreçlerinde personel öngörümleme yöntemlerinden faydalanıp faydalanmadıkları, en önem verdikleri öngörümleme yönteminin hangisi olduğu tespit edilmeye çalışılmış ve yöneticilerin demografik özelliklerinin öngörümleme yöntemi seçimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Araştırmada işgücü planlaması, personel öngörümleme yöntemleri ve sağlık kuruluşlarının özellikleri konusunda literatür çalışması yapıldıktan sonra elde edilen sonuçlarla hastanelerde bir anket uygulaması yapılarak durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospitals are organizations which the importance of work force comes into prominence. Work force is one of the most basic production factors in healthcare. For human health and healthcare cannot be substituted, healthcare services being very demanding sector and the services provided depend on the quality and the quantity of the work force, work force planning in hospitals is one of the most important human resources activities.Work force planning is to be done effectively for healthcare services to achieve their goals. An effective work force planning thus occurs with correct predictions. Various personnel forecasting techniques under two major topics, one of which is from the judgmental- heuristic view and the other from the quantitative- statistical view have been used to reach these predictions.In this study, it was investigated whether the health administrators made use of personnel forecasting methods in personnel decision- making period. It was also tried to be determined which forecasting method was the method which administrators gave importance. Effects of the demographic features of administrators on forecasting method selection were investigated.Having done a review of literature study regarding the work force planning, personnel forecasting methods and features of health institutions, determination of the situation was tried to be performed by conducting a survey using the results obtained.