Sivil toplum kuruluşları kampanyalarında medyanın rolü slow food/fikir sahibi damaklar İstanbul lüfere hasret kalmasın kampanyasının incelenmesi
The media's role in a non govermental organization campaign an analysis of 'don't let the lufer go extinct' campaign by slow food/fikir sahibi damaklar
  1. Tez No: 351079
  2. Yazar: EROL GEZEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Lüfer, Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar, Lufer, Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
1989?da İtalya?da, hızlı yaşam ve Fast Food kültürüne karşı bir tepki olarak doğan Slow Food akımı zamanla dünyada 150 ülkede örgütlenmiştir. Bu akımın bir parçası olan Slow Food/Fikir Sahibi Damaklar (FSD) grubu İstanbul?da faaliyet göstermektedir. FSD, endüstriyel av araçları donanımlı balıkçı teknelerinin aşırı avlanması sonucu yok olma tehlikesi altında kalan lüfere ve kaybolan İstanbul kültürüne dikkat çekmek için ?İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın? adlı bir kampanya düzenlemiştir. Son yıllarda bazı balıkların avlanma boyutu Tarım Bakanlığı sirkülerlerinde değiştirilmiş, bu değişiklik balıkların henüz yavru iken avlanılmasına ve üremelerine fırsat verilmemesine yol açmıştır. Lüfer de bu üremesine firsat verilmeyen balıklar arasındadır. FSD, lüferin avlanma boyunu değiştirebilmek ve ona yeniden üreme şansı verebilmek için bu kampanyayı düzenlemiştir. Kampanyanın hedefi lüferin avlanma boyunu 14 cm?den 24 cm?e çıkarmak olarak belirlenmi?tir.Slow Food felsefesi gereği geleneksel yöntemle üretim yapan küçük üreticileri korumayı hedefleyen bir kuruluştur. Kampanya kıyı balıkçısı olarak nitelendirilen ve küçük tekneleriyle İstanbul boğazı ve Marmara?nın kıyılarında avlanan kıyı balıkçı grubunu da korumayı amaçlamıştır. Çünkü, endüstriyel avlanma metodlarından en çok zararı bu kıyı balıkçıları görmektedir. FSD?nin Mart 2010?da başlayan kampanya ile Tarım Bakanlığı sirkülerinde gereken değişikliğin yapılması sağlanmıştır. Başarılı geçen bu kampanyanın sonucunda FSD tarafından her yıl Ekim ayının 3. Cumartesi ?Lüfer Bayramı? olarak ilan edilmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi takvimine işletilmiştir. İlk lüfer bayramı 15 Ekim 2011?de çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır.FSD, çeşitli kaynaklarca önemli bir STK girişimi olarak nitelendirilen bu kampanyayı düzenlerken hiç bir kurum ve kuruluştan maddi destek almadan, üyelerinin mütevazi katkıları ile yürütmüştür. Üç bölüm olarak hazırlanan bu çalışmada, ilk bölümde STK?ların tarihsel gelişim sürecini, ikinci bölümde Slow Food ve FSD?yi, üçüncü bölümde kampanya sürecinin yazılı basına yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Slow Food was born in 1989 in Italy and promoted as an alternative to fast food and fast life and since its foundation; the movement has expanded globally in 150 countries. Slow Food/ Fikir Sahibi Damaklar, a branch of this movement located in Istanbul, started ?Don?t let the Lufer go extinct? campaign, in order to raise awareness to the symbolic fish of Bosphorus, Lufer (Bluefish), which is under the threat of going to extinction due to overfishing and industrial fishing. Recently fishing size limits of some fishes have been changed in Ministry of Food, Agriculture and Livestock?s fishing circular and these changes have caused that fishes have been caught even when they are babies and accordingly they cannot have the chance to reproduce. Lufer counts among these fishes, too. FSD started its campaign by aiming to increase the size limit from 14cm to 24cm and allow the fish to reproduce. According to its philosophy, Slow Food protects small scale producers who use traditional methods. One of the campaign?s aims was to protect coastal small scale fishermen fishing with their small sized boats on Bosphorus and coasts of Marmara Sea, hence these coastal fishermen are the ones most harmed by industrial fishing methods. As a result of ongoing this campaign started two years ago, Ministry of Food, Agriculture and Livestock made changes in the fishing circular. In addition another success of FSD was Istanbul Metropolitan Municipality?s announcement of every third Saturday of October as the ?Lufer Holiday? of Istanbul and this day is marked on Istanbul Metropolitan Municipality?s calendar. The first Lufer Holiday was celebrated on 15th of October, 2011 with several events. FSD did not receive any financial support from institutions and organizations for running this campaign; which is described as a major initiative of NGOs. The campaign is run with small contributions of FSD members. Prepared as three chapters; in the first part, this paper takes a look into the process of historical development of NGOs in Turkey. The second part is about information on Slow Food and FSD, the third part analyses reflections of the campaign process in print media.