Sıçanlarda bupivakainin toksik etkilerinin farklı lipid solüsyonları ile engellenebilirliğinin karşılaştırılması
A comparison of inhibiting the toxic effects of bupivacaine with using different lipid emulsion in rats
- Tez No: 351093
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bupivakain, toksisite, lipid, sıçan, Bupivacaine, toxicity, lipid, rat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Sıçanlarda bupivakainin toksik etkilerinin farklı lipid solüsyonları ile engellenebilirliğinin karşılaştırılması Bu randomize, kontrollü, deneysel çalışmada; anestezi altındaki sıçanlarda bupivakaine bağlı gelişen toksik etkilerin farklı lipid solüsyonları ile engellenebilirliği araştırılmıştır. Yirmibeş adet erişkin dişi Wistar-Albino sıçan kullanıldı. Lethal dozun kontrolü ve deney akışının takibi için ön çalışma yapıldı. Ön çalışma sırasında sıçanlara, hesaplanan bupivakain dozlarının verilmesini takiben tümünde nöbet izlendi. Buna dayanarak nöbet başlangıcı ile birlikte lipid solüsyonu verilmeye başlanmasına karar verildi.Sıçanlar randomize olarak 3 gruba ayrıldı; Grup 1: Intralipid® % 20 (n:8), Grup 2: ClinOleic®%20 (n:9) ve Grup 3: SMOFlipid® % 20(n:8) Eter ile anestezileri sağlanan sıçanlara SpO2 ve kalp hızı monitörizasyonu sağlanıp, kuyruk veninden 22 G branül ile venöz kanülasyon sağlandı ve tespit edildi. Her gruba 5 mg/kg dozda Bupivakain enjeksiyonunun ardından nöbet gelişimi beklendi. Nöbet gelişen sıçanlara toksisite oluştuğu düşünülerek, gruba uygun lipid solüsyonu 3 ml/kg dozda venöz kanülden verildi. Denekler 3 dakika boyunca monitörizasyon ve genel durum açısından gözlendi. Nöbet süresi, nöbet sonlanım zamanı ve/veya exitus gelişme zamanı kaydedildi. Nöbet aktivitesi sonlanan ve sağ kalan hayvanlarda toksisitenin engellendiği, exitus gelişen hayvanlarda ise toksisitenin engellenemediği kabul edildi. İstatistiksel değerlendirmede Ki-kare ve Cox Regresyon testleri kullanıldı; p < 0,05 anlamlı kabul edildi. Başlangıç değerleri açısından gruplar arası anlamlı fark bulunmadı. Nöbet süresi ve yaşam durumu üzerine etkisi olan faktörlere (doz-grup-ağırlık) bakıldığında gruplar arası anlamlı fark bulunmadı. Durum-grup ilişkisine bakıldığında gruplar arası anlamlı fark bulunmadı. Çalışmanın sonunda sıçanlarda bupivakain toksisitesinin lipid solüsyonları ile kısmen de olsa engellenebildiği ve kullanılan lipid solüsyonlarının etkileri arasında bir fark olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A comparison of inhibiting the toxic effects of bupivacaine with using different lipid emulsion in rats In anesthetized rats, different lipid emulsions preventiveeffects on bupivacaine induced toxictywere investigated in randomized,controlled,experimental study. Twenty-fiveadult femaleWistar-Albino rats were used. Preliminary studieswere performed to check the lethal dose and observe the experimental progress. Seizureswere observed in all rats following the administration of calculated bupivacaine dose during thepreliminary study. After preliminary studies, lipid emulsion administration time was decidedtothe onsetof seizures.The ratswererandomizedinto 3 groups;Group 1: Intralipid® % 20 (n:8), Group 2: ClinOleic® % 20 (n:9) and Group 3: SMOFlipid® % 20 (n:8) The rats were anesthetized with ether and monitorized for SpO2 and heart rate.Venouscannulationwas achievedby a 22-gauge cannula andfixed. After injection of 5 mg/kg Bupivacaine dose to each group,seizure development was expected.Rats which had seizure, considered that toxicity occured.Lipid emulsion at 3 ml/kg dose was administrated to each group via venous cannula. Ratswere observed forgeneral condition andmonitorizedfor 3 minutes. Seizure duration, timeofseizureoutcomeand / orexitusdevelopment timewere recorded. Seizure activity terminated and the surviving ratswere accepted tobe prevented from the toxicity. At dead rats we considerthat the toxicity couldn't be prevented. In statistical analysis Cox regression and Chi-square tests were used, p < 0.05 was considered significant. Initial values were not significantly differentbetween groups. Factors (dose-group-weight) that effect on seizure durationand conditions of life were not significantly differentbetween groups.Thestatus-group relations were not significantly differentbetween groups. At the end,bupivacainetoxicityin ratscan be preventedwith lipid emulsions and there wasn't a difference between the ü effects of used lipid emulsions.