Siklofosfamid kaynaklı sıçan gonadotoksisitesinde E vitamini'nin olası rolünün immünohistokimyasal yöntemlerle araştırılması
Immunohistochemical examination of the role of the vitamin E in cyclophosphamide-induced rat gonadotesticular injury
  1. Tez No: 351140
  2. Yazar: ÇİSEM LİMANDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖKHAN CÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, E vitamini, Sıçan, Siklofosfamid, Testis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Siklofosfamid kanser tedavisinde kullanılan yaygın bir ilaçtır ve testiste metabolitleri sebebiyle toksisiteye neden olur. Bu yan etkilerden korunmak için kanser tedavisi esnasında E vitamini gibi bazı antioksidan ajanlar toksisiteyi engelleyebilir. Bu çalışmada CP?nin sıçan testislerindeki toksik etkisi üzerine E vitaminin rolünün araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda, 28 adet Wistar Albino türü sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol, 20 mg/kg Siklofosfamid, 20 mg/kg Siklofosfamid + 100 mg/kg E vitamini ve 100 mg/kg E vitamini verilen grup olmak üzere 4 gruba ayrıldı. 7 gün boyunca intraperitoneal olarak enjeksiyonlar gerçekleştirildi. Sıçanların testis dokuları alındıktan sonra rutin histolojik takipler yapıldı immünohistokimyasal teknikler uygulandı. Testis Ağırlık İndeks?i bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Gruplar; Johnsen skorlama bakımından karşılaştırıldığında ise, bu gruplardan CP grubu, CP+Vit E grubu ve diğer gruplar arasında anlamlı bir fark bulundu. Apoptozisi göstermek için yapılan immünohistokimyasal Bax ve TUNEL metodu sonucuna göre CP grubu ile diğer üç grup arasında anlamlı bir fark olduğu görüldü. C-kit ekspresyonu ise CP grubunda düşük, diğer gruplarda istatistiksel olarak yüksekti. Vitamin E uygulaması Johnsen skorlama, Bax, TUNEL ve C-kit expresyonları üzerine iyileştirici bir etki göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada CP uygulamasının apoptozisi indüklediği, testis dokusu için toksik etkiye sahip olduğu ve histolojik yapıyı bozduğu saptandı. Elde edilen bulgulara göre, CP' ye bağlı olarak testis dokusunda meydana gelen hasarın E vit verilmesiyle önlenebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Cyclophosphamide is a commonly used drug to treat cancer and causes to testicular toxicity due to metabolites. To avoid these side effects during cancer treatment, some of the antioxidant agents such as vitamin E can prevent toxicity. In this study,it is aimed to define the role of the Vitamin E on CP-induced testicular toxicity in rats. 28 Wistar Albino rats were used in the present study. Rats were divided into 4 groups as control, 20 mg/kg cyclophosphamide, 20 mg/kg cyclophosphamide + 100 mg/kg vitamin E and only 100 mg/kg vitamin E group respectively. Injections were administered intraperitoneally for 7 days. After the testicular tissue of rats were removed, routine histological and immunohistochemical techniques were performed. There was no significant difference between the groups in terms of testicular weight index. Significant difference were found between CP group, CP + Vitamin E group and the other groups in terms of Johnsen scoring. Apoptosis was expressed by using immunohistochemical Bax and TUNEL method and CP group showed a significant difference between the other three groups. C-kit expression was lower in the CP group and statistically higher in the other groups. Vitamin E application showed a curative effect on Johnsen scoring , Bax, TUNEL and C-kit expressions. In conclusion, the application of the CP induced apoptosis, had toxic effects on testicular tissue and histological structure was exchanged. According to the findings, administration of vitamin E can prevented the occurring testicular tissue damage due to CP. Key words : Apoptosis, Vitamin E, Rat, Cyclophosphamide, Testis.