Güneydoğu Aanadolu Bölgesinde güreş yapan sporcuların sosyo-ekonomik yapılarının araştırılması
A research socio-economic structures of the athletes who wrestling in the Southeast Anatolia Region
  1. Tez No: 351190
  2. Yazar: FİKRET DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP KÜRKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Sosyo-Ekonomik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Güneydoğu Anadolu bölgesinde güreş yapan sporcuların sosyo-ekonomik yapılarının araştırılması amacı ile yapılan araştırmaya 130'u erkek, 15'i bayan toplam 145 kişi katılmıştır. Bölgede faal olarak güreş yapan sporcuların sayısı 349'dur. Anket uygulamasında faal olarak güreş yapma kriteri aranmıştır. Anket uygulanan güreşçiler tesadüfi olarak seçilmiştir.Anket formu bilgisayar ortamına aktarılarak, SSPS 18.0 istatistik programında Ki-kare, korelasyon ve frekans dağılımı alınarak, birbiriyle ilişkili olduğunu düşündüğümüz değişkenler arasında çapraz tablolar oluşturulmuş ve bunların istatistiki anlamlılıkları (p0.05).Araştırma sonucunda bölgedeki güreşçilerin ekonomik durumlarının ve ailelerinin ekonomik durumlarının orta seviyede olduğu, en çok dinledikleri müzik türünün Türk halk müziği ve Türk sanat müziği, en çok izledikleri filmlerin savaş ve macera filmleri, en sık izledikleri televizyon programının spor programları olduğu, sosyal faaliyet olarak daha çok arkadaş grubuyla bir araya geldikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
130 males and 15 females, 145 participants in total, participated in this study which aims to evaluate the socio-economic structures of the athletes wrestling in the Southeastern Anatolia Region. The number of those who are actively wrestling in the region is 349. In the survey `to be actively wrestling? is sought as a criterion. Wrestlers surveyed were selected randomly.The survey form is transfered to computer environment and analyzed by SSPS 18.0.