Lomber spinal stenozda lomber stabilizasyon egzersizlerinin etkinliği
Efficiency of lumbar stabilization exercises in lumbar spinal stenosis
  1. Tez No: 351202
  2. Yazar: HÜSEYİN AVNİ ÇÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA DEMİRBAĞ KABAYEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber spinal stenoz, dinamik lomber stabilizasyon egzersizleri, nörojenik kladikasyon, konservatif tedavi, Lumbar spinal stenosis, dynamic lumbar stabilization exercises, neurogenic claudication, conservative treatment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETLomber spinal stenoz; ağrı, fonksiyon kaybı ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olabilen bir bel patolojisidir. Gerek konservatif gerekse cerrahi yöntemle birçok tedavi şekli uygulanmakta olsa da, önerilen kesin bir tedavi şeması yoktur. Biz çalışmamızda lomber spinal stenozlu hastalarda, dinamik lomber stabilizasyon egzersizlerinin omurga hareketleri, ağrı, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, depresyon, yürüyüş mesafesi ve denge üzerine etkilerini değerlendirmek ve lomber izometrik ve fleksiyon egzersizleri ile karşılaştırılmasının sonuçlarını araştırmayı amaçladık.Bu amaçla polikliniğimize başvuran, lomber spinal stenoz tanısı almış 40 hasta çalışmamıza dahil edildi. 12 hafta süre ile uygulanan protokolde; 20 hastadan oluşan birinci gruba lomber izometrik ve fleksiyon egzersizleri ve 20 hastadan oluşan ikinci gruba dinamik lomber stabilizasyon egzersizleri verildi. Değerlendirmeler; tedavi öncesi, 6. hafta ve 12. haftada yapıldı. Değerlendirme parametreleri olarak; nörolojik değerlendirme, bel hareketleri (fleksiyon el-parmak zemin mesafesi, ekstensiyon el-parmak zemin mesafesi, sağa ve sola lateral fleksiyon), istirahat ve hareket halinde ağrı, nöropatik ağrı (Lanss ağrı anketi), belin fonksiyonel durumu (Oswestry bel ağrısı özürlülük sorgulama, Roland-Morris fonksiyonel değerlendirme, İsveç spinal stenoz skoru), yaşam kalitesi (short-form36), depresyon durumu (Beck depresyon ölçeği), yürüyüş mesafesi ve denge skoru kullanıldı.Başlangıç parametreleri açısından iki grup farksızdı. Lomber omurga hareketleri iki grupta da anlamlı iyileşme gösterdi fakat gruplar arasında fark bulunmadı. Ancak ikinci gruptaki hastalarda iyileşme daha anlamlıydı. İkinci grupta; ağrı, İsveç spinal stenoz skoru, Short Form 36 fiziksel bileşeni, yürüyüş mesafesi ve denge anlamlı düzelme gösterdi.Lomber spinal stenozlu olgularda dinamik lomber stabilizasyon egzersizlerinin klasik bel egzersiz programlarına göre ağrıyı azaltmak, fonksiyonu geliştirmek, yaşam kalitesini artırmak, yürüyüş mesafesini uzatmak ve dengeyi geliştirmek açısından daha üstün olduğu düşünülmüştür. Bu yönleri ile; dinamik lomber stabilizasyon egzersizlerine, lomber spinal stenoz vakalarında konservatif tedavi seçenekleri arasında yer verilmesinin faydalı olacağı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
which can cause pain, loss of function and deterioration in quality of life. Both conservative and surgical methods applied in many forms of therapy, but there is no cure for the proposed diagram. In our study, patients with lumbar spinal stenosis; we aimed to evaluate the results of the comparision both dynamic lumbar stabilization and lomber isometric and flexion exercises for movement of the spine, pain, functional status, quality of life, depression, walking distance and balance.Among people who applied to our polyclinic with this aim, 40 patients diagnosed with lumbar spinal stenosis, were included in the study. In the protocol that was applied for a period of 12 weeks, the first group of 20 patients were given lumbar isometric flexion exercises and the second group of 20 patients were given dynamic lumbar stabilization exercises. Assessments were made in pre-treatment, in the 6th and 12th week. As the evaluation parameters the followings were used: neurological evaluation, waist movements (flexion hand-finger floor distance, extension hand-finger floor distance, lateral flexion right and left) at rest and in motion pain, neuropathic pain (Lanss pain survey), functional status of waist (Oswestry low back pain disability index, Roland-Morris functional assessment, Swden spinal stenosis score), quality of life (short-form36), depression status (Beck depression scale), walking distance and balance score.In terms of initial parameters the two groups were identical. Movements of the lumbar spine showed significant improvement in both groups but no difference was found between the groups. However, improvement of the patients in the second group was more significant. In the second group, pain, Sweden spinal stenosis score, short-form 36 physical component, walking distance and balance showed remarkable improvement.In cases diagnosed with lumbar spinal stenosis, dynamic lumbar stabilization exercises are thought to be superior to classic waist exercise programmes in terms of relieving the pain, improvement of function, improvement of life quality, extension of walking distance, and improvement of the balance. When these aspects are considered, in the cases of lumbar spinal stenosis, dynamic lumbar stabilization exercises would be useful to be put among the conservative treatment choices.