Yoğun bakım hastalarında, nütrisyonel risk taraması 2002 ve subjektif global değerlendirme'nin prognoz üzerine etkisi
The impact of nutritional risk scanning 2002 and subjective global assessment upon prognosis for intensive care patients
  1. Tez No: 351203
  2. Yazar: AHMET GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK MEMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, yoğun bakım, Nütrisyonel Risk Taraması (NRS 2002), Subjektif Global Değerlendirme (SGD), Malnutrition, Intensive Care, Nutritional Risk Scan (NRS 2002), Subjective Global Assessment (SGD)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Nütrisyon durumunun değerlendirmesinin amacı; kötü beslenme riski olan ve kötü beslenen birey ve toplumları belirlemek, değerlendirme sonucunda toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sağlık bakım programları geliştirmek ve programların etkinliğini ölçmektir. Beslenmenin değerlendirilmesi tarama işlemiyle başlar ve risk altında olanlar da bunu ayrıntılı değerlendirme izler. Çalışmamızda yoğun bakım ünitesinde yatırılan hastaların yatış esnasındaki nutrisyonel durumunun yoğun bakımda kalış ve mortalite üzerine etkisini, Nütrisyonel Risk Taraması (NRS 2002) ve Subjektif Global Değerlendirme (SGD) tarama yöntemleri, antropometrik ölçümlerden vücut kitle indeksi, cilt kalınlığı ve serum proteinlerinden prealbumin ve albümin, immünolojik testlerden total lenfosit sayısı ile değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamız, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı bünyesindeki 16 yataklı yoğun bakım ünitelerine kabul edilen, 18 yaş üzeri 1425 hastadan 24 saatten fazla kalan 500 hastanın üzerinde gerçekleştirildi. Yoğun bakım ünitesine yatırılan hastalarda, hasta yatışı sırasında, hastaların yaşı, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ), APACHE II, SOFA skoru, biyokimyasal parametreler (albumin, prealbumin, total lenfosit düzeyleri), antropometrik ölçümlerden triceps kalınlığı kaydedildi. Hastaları NRS2002 göre değerlendirilip hastalar nutrisyonel risk var (NRS2002 +) veya risk yok (NRS2002 -) olarak ikiye ayrıldı. SGD?ye göre de hastalar iyi beslenen (SGD-A), hafif veya orta malnütrisyonu var (SGD-B), ağır malnütrisyonu var (SGD-C) olarak üç grup olarak belirlendi. Hastadaki nütrisyonel değişiklikler NRS2002 - / SGD A (iyi beslenen) veya NRS2002 + / SGD B (hafif-orta malnütrisyon) veya NRS2002 + / SGD C (ağır malnütrisyon) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hastaların % 49,8?i iyi beslenen grupta, % 42,2'si hafif-orta malnütrisyonlu grupta ve % 8'i ağır malnütrisyonlu gruptaydı. Hastaların yaşı arttıkça, ağırlık ve VKİ azaldıkça malnütrisyon oranı artmakta iken albümin, prealbumin, total lenfosit, triceps deri kalınlık değerleri malnütrisyon arttıkça azalmaktadır. Malnütrisyon oranı yüksek hastalarda yoğun bakımda kalış, mekanik ventilatörde kalış süresi ve mortalite artmaktadır. Sonuç olarak; hastalar yoğun bakıma alındıkları andan itibaren, beslenme düzeyi incelenmeli ve tedavi planı hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The assessment of nutritional status aims to specify individuals and communities that are malnourished or under malnutrition risk, to develop healthcare programs aimed at meeting society?s needs in the wake of the assessment, and to measure the efficacy of the programs. The assessment of nutrition begins with the scanning process, and for those at risk, this is followed by a detailed assessment. This study tries to gain an insight into the effect of patients? nutritional status during their hospitalization in the intensive care unit upon their duration of stay in the intensive care and mortality by assessing it through Nutritional Risk Scan (NRS 2002), Subjective Global Assessment (SGD), skinfold thickness and prealbumin and albumin as serum proteins, and total lymphocyte count as immunological tests. Beginning with 500 patients staying in the intensive care unit for more than 24 hours out of 1425 patients over 18 who were admitted there, the study took place in 16-bedspace intensive care units within the Discipline of Intensive Care, the Department of Anesthesiology and Reanimation, Medicine Faculty of Trakya University. For the patients hospitalized in the intensive care unit, the age, weight, body mass index (BMI), APACHE II, SOFA score, biochemical parameters (albumin, prealbumin, total lymphocyte levels), triceps thickness from anthropometric measurements were recorded during the hospitalization process. The patients were classified as nutritionally risky (NRS2002 +) or nutritionally risk-free (NRS2002 -) after NRS2002 assessment. According to SGD, the patients were categorized as well-fed (SGD-A), slightly or moderately malnourished (SGD-B), and severely malnourished (SGD-C). The nutritional changes in the patient were categorized as NRS2002 - / SGD A (good nutrition), NRS2002 + / SGD B (slight or moderate malnutrition), or NRS2002 - / SGD C (severe malnutrition). In the light of the results of the study, it is found that %49,8 of the patients were in the well-fed group, 42,2% of them in the slightly-moderately malnourished group, and 8% of them in the severely-malnourished group. While the rate of malnutrition increases as the patients? age increases, and as their weight and BMI decrease, albumin, prealbumin, total lymphocyte, triceps skinfold thickness values decrease as malnutrition increases. For the patients with higher malnutrition rate, the duration of stay in the intensive care unit and mechanic ventilators and the mortality rate increase. As a result, the moment the patients are admitted into the intensive care, their nutritional level should be followed, and a treatment plan should be drawn up.