Sıçan kasık ada flebi sekonder venöz iskemi modelinde allopurinol, siklosporin-A ve deferoksamin' in tek ve kombine kullanımlarının iskemik hasara etkisi
Effects of single or combined allopurinol, cyclosporin a, deferoxamine on ischemic injury after secondary venous ischemia in rat inguinal island flap
- Tez No: 351208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL BENLİER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Flep, iskemik hasar, serbest oksijen radikali, Flap, free oxygen radical, ischemic injury
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
İskemi-reperfüzyon hasarı, flep cerrahisinde önemli bir sorundur. Hasarın oluşumu tekli ve çoklu ajanların kullanımı ile azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı sıçan inguinal ada flebinde oluşturulan sekonder venöz iskemi modelinde allopurinol, siklosporin A, deferoksamin in tek tek ve birlikte kullanımlarının iskemi hasarına etkisini araştırmaktır. Bu amaçla sekonder venöz iskemi sonrası, Siklosporin A (30 mg/kg), Allopurinol (100 mg/kg), Deferoksamin (150 mg/kg) intravenöz uygulandı. Sekonder venöz iskemi sonlandırıldıktan 1 saat sonra flepten biyokimyasal (lipid peroksidasyonunun son ürünü olan MDA'yı, nötrofil infiltrasyonunun göstergesi olan MPO aktivitesini ve hücre içi potent bir antioksidan olan glutatyon seviyesini) ve histopatolojik (dokudaki inflamasyonun göstergesi olan nötrofil birikimini saptamak için) inceleme için biopsi alındı. Ameliyat sonrası 7.gün flep canlılığı değerlendirildi. Allopurinolun diğer iskemi modellerinde gösterdiği iyileştirici etkisinin sekonder venöz iskemi modelinde de olduğu görülmüştür. İkili ve üçlü kombinasyonların flep yaşayabilirliği üzerinde daha etkili olduğu ancak 3 lü kombinasyonda bile flepte kayıp görülmesi ek iskemi reperfüzyon mekanizmaların da araştırılması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Ischemia-reperfusion injury is a major problem in flap surgery. The occurrence of ischemic damage is tried to reduce with use of single or multiple agents. The aim of this study was to investigate the effects of using alone or combined of allopurinol, cyclosporin A and deferoxamine in secondary venous ischemia of rat inguinal island flap. Cyclosporin A (30 mg/kg), allopurinol (100 mg/kg), deferoxamine (150 mg/kg) were applied by intravenous injection. 1 hour after termination of secondary venous ischemia, incisional biopsies were taken from the distal of flap for evaluating the biochemical (MDA, MPO, glutatyon) and histopathologic analysis. 7 days after operation, the skin flap survival was evaluated. The healing effect of allopurinol as seen in others ischemic models (global ischemia, arterial ischemia) was also observed in secondary venous ischemic model. The double and triple combination of agents were more effective. However even in triple combination of agents, flap loss was seen as an amount, thus, additional mechanisms of ischemia-reperfusion injury should investigate.