Deneysel iskemi reperfüzyon modeli oluşturulan sıçan inferior epigastrik ada flebinde adenozin ile flep yaşayabilirliğinin artırılması
Enhancement of flap viability in the rat inferior epigastric island flap with adenosine in an experimental ischemia-reperfusion model
  1. Tez No: 643949
  2. Yazar: ERKAN KURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN KIVANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adenozin, flep, iskemi reperfüzyon, sıçan kasık flebi, sıçan inferior epigastrik ada flebi, Adenosine, flap, ischemia-reperfusion, rat groin flap, rat inferior epigastric island flap
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Deneysel iskemi reperfüzyon modeli oluşturulan sıçan inferior epigastrik ada flebinde adenozin ile flep yaşayabilirliğinin artırılması Flep yaşayabilirliğinde önemli bir problem olan iskemi reperfüzyon hasarının önlenmesine yönelik günümüzde birçok yöntem denenmektedir. Adenozin doğal bir nükleozid olup vücudumuzda birçok fizyolojik olayda sentezlenip kullanılmaktadır. Adenozinin iskemi, hipoksi ve travma gibi durumlarda üretimi artar ve önemli bir lokal düzenleyici görev üstlenir, ayrıca güçlü bir antioksidandır. Bu çalışmada klinikte karşılaştığımız önemli bir sorun olan iskemi reperfüzyon hasarının önlenmesi amacıyla adenozin kullanımının etkinliğini araştırılmıştır. Bu amaçla 28 adet sıçan grup 1 ve 2'de 6, grup 3 ve 4'te 8 sıçan olmak üzere randomize olarak 4 gruba ayrıldı. Sıçanların karnında medialde orta hat çizilerek yukarıda ksifoidi aşağıda simfizis pubisi ve lateralde arka aksiller çizgiyi geçmeyecek şekilde 3,5x5,5 cm boyutlarında epigastrik flep planlandı. İlk grup kontrol grubu olup 8 saatlik iskemi ardından herhangi bir işlem yapılmadı. İkinci gruba 8 saatlik iskemi ardından enjeksiyon stresine bağlı oluşan iskeminin artıp artmayacağının belirlenmesi için İ.P salin uygulandı. Üçüncü grup 8 saat iskemi sonrası 45 µg/kg/gün adenozine intravenoz olarak uygulandı. Dördüncü grupta 8 saatlik iskemi sonrası İ.P adenozin 180 µg/kg gün olarak uygulandı. 7. günün sonunda sıçanlar sakrifiye edildi. Flepler, nekrotik alanın tüm flep alanına oranı fotoğraflanarak değerlendirildi. Histopatolojik olarak nötrofil infiltrasyonu, kollajenizasyon ve kapiller damarlanmada artış değerlendirildi. Sonuç olarak adenozin kullanımının sıçan aksiyel paternli deri fleplerinde iskemi reperfüzyon hasarı sonrası kollajen üretimini ve anjiogenezi artırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Enhancement of flap viability in the rat inferior epigastric island flap with adenosine in an experimental ischemia-reperfusion model. Many methods are currently being tried to prevent ischemia-reperfusion injury, which is an important problem for flap viability. Adenosine is a natural nucleoside that is synthesized and used in many physiological events in our body. The production of adenosine increases in conditions such as ischemia, hypoxia, and trauma, and it plays an important role as a local regulator. It is also a powerful antioxidant In this study, the effectiveness of adenosine use was investigated in order to prevent ischemia-reperfusion injury, which is an important clinical problem. For this purpose, 28 rats were randomly divided into 4 groups as 6 rats in groups 1 and 2, 8 rats in groups 3 and 4. In the abdomen of the rats, the midline was drawn medially and an epigastric flap with a size of 3.5x5.5 cm was planned, not exceeding the xiphoid, symphysis pubis and laterally the posterior axillary line. The first group was the control group and no drug was given after ischemia. İ.P saline was administered to the second group after ischemia. The third group was administered intraperitoneally to 45 µg / kg/day adenosine after 8 hours of ischemia. In the fourth group, after 8 hours of ischemia, I.P adenosine was administered as 180 µg/kg day. After 7 days, rats were sacrificed. Flaps were evaluated by photographing the ratio of the necrotic area to the whole flap area. Histopathologically, neutrophil infiltration, collagenization, and an increase in capillary vasculature were evaluated. In conclusion, it was observed that the use of adenosine increased collagen production and angiogenesis after ischemia-reperfusion injury in rat axial pattern skin flaps.