Deneysel omurilik yaralanmasında metilprednizolon ve propolis etkinliğinin karşılaştırılması
A comparison of methylprednisolone and propolis in experimental spinal cord injury
- Tez No: 351227
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ANT ATASOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Metilprednizolon, Kafeik asit fenilester, Propolis, Spinal kord hasarı, TUNEL yöntemi, Methylprednisolone, caffeic acid phenethyl ester, propolis, spinal cord injury, TUNEL
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Spinal kord travmaları artan nüfus ile birlikte son yıllarda özellikle genç toplumda ciddi sağlık problemi haline gelmiştir. Çalışmamızda spinal kord travmasını takiben uygulanan metilprednizolon ve propolisin apopotozis üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla dört deney grubu (n=10) oluşturulmuştur. İlk grup hariç tüm gruplarda, klip yöntemi kullanılarak spinal travma modeli uygulanmıştır. Tartışmalar olsa da metilprednizolon dışında etkin ve klinik kullanımda olan tedavi yöntemi olmadığından dolayı deney gruplarında propolisin aktif bileşeni olan kafeik asit fenilesterin etkilerini kıyaslamak amacıyla bir gruptaki sıçanlara metilprednizolon tedavisi uygulanmıştır. Tedavi sonrasında 48. saatte tüm sıçanlar tekrar operasyona alınmış ve histolojik inceleme için laminektomi sahasındaki spinal kord dokusu çıkarılmıştır. Histolojik değerlendirme amacıyla Hematoksilen Eozin ve TUNEL boyama yöntemleri kullanılmıştır. Hematoksilen Eozin boyama ile ışık mikroskobisi altında hücrelerde nekroz, vakuolizasyon, hemoraji ve genel hasar değerlendirilirken TUNEL yöntemi ile boyanan lamlarda ile ışık mikroskobi altında apopototik hücre sayımı yapılmıştır. Sonuçta; genel hasar değerlendirildiğinde propolis kullanılan grup, travma grubu ile kıyaslandığında metilprednizolona benzer olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca apoptotik hücre sayımı gruplar arasında kıyaslandığında, travma grubuna göre metilprednizolon ve propolis apopotozisi engellediği görülmektedir. Genel hasardan farklı olarak propolisin antiapoptotik etkinliği metilprednizolona kıyasla daha belirgin olduğu saptanmıştır. Bu bulgular ışığında, insan vücuduna hiçbir zararı olmayan, propolisin aktif bileşeni olan kafeik asit fenilesterin klinik kullanıma girebileceği fakat konu ile ilgili ayrıntılı, destekleyici deneysel çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Spinal cord injury has become a serious health problem with increased population in the last years. In our study, rats were dividen four groups (n=10) to investigate the effects of methylprednisolone and propolis in apopotosis following experimental spinal cord injury. We applied aneurysm clip compression model all groups for spinal cor injury except the first group. Through it is not clear, we used treatment of methylprednisolone in one group for comparing the effects of caffeic acid phenethyl ester which is the biologic effective ingredient of propolis. 48 hours after spinal cord injury all rats operated again and spinal cord specimens taken for histologic examination. The sections were stained with Hemotoxylin eosin and using the apopotozis kit for TUNEL. Necrosis, vacuolization, hemorrhage and general damage assesment with hemotoxylin eosin and apopototic cells count with TUNEL under the light microscope. In conclusion, methylprednisolone and propolis effective in supression of general damage as against the trauma group. Again, in the apopototic cell count both methylprednisolone and propolis were effective than trauma group. This study indicate that; caffeic acid phenethyl ester which is the biologic effective ingredient of propolis may be use in clinical treatment of spinal cord injury but we need some detailed and supported studies in this issue.