2002-2012 yılları arasında neonatoloji yoğun bakım ünitesinde saptanan fungal ajanlar ve klinik değerlendirilmesi
Fungal agents detected in neonatology intensive care unit between 2002-2012 and their clinical assessment
- Tez No: 351228
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARİF AKŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv fungal enfeksiyon, Candida, yenidoğan, İnvasive fungal infection, Candida, neonatology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnvaziv fungal enfeksiyonlar, özellikle uzun süre yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan erken doğmuş veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerde görülebilen önemli hastane enfeksiyonlarından birisidir. Bu enfeksiyonların çoğu Candida türleri ile ortaya çıkar. Genellikle yenidoğanlarda yaygın kandida sepsisi şeklinde seyreder ve mortalitesi yüksektir. Bu çalışmada 2002-2012 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan steril bölge kültürlerinde mantar üremesi olan hastaların klinik ve mikrobiyolojik olarak retrospektif değerlendirilmesi amaçlandı. Hastalar Mikrobiyoloji labaratuar kayıtlarından tespit edilip, demografik, mikrobiyolojik ve klinik verileri dosyalarından geriye dönük olarak incelendi. Çalışma süresince toplamda 260 hastada fungal ajan tespit edildi. Bunlardan 172'si steril vücut bölgelerinde mantar üremesi olan grup 1, 88'i kolonizasyon olan grup 2 idi. Hastaların tümünün Candida enfeksiyonu açısından en az bir risk faktörü vardı. En sık rastlanan risk faktörleri önceden antibiyotik kullanımı (%93.1), total parenteral nutrisyon (%60), mekanik ventilasyon (%56.9), önceki enfeksiyon (%38.8), resüsitasyon (%25.4), umbilikal katater (%21.2), santral venöz katater (%18.1) idi. İnvaziv enfeksiyonda en sık izole edilen tür C.albicans (%77.3). Non-albicans C. türleri arasında en sık görülen C.parapsilosis (%5.8) ve C.glabrata (%5.8) idi. Hastaların hepsinde altta yatan hastalık mevcuttu. İnvaziv kandida enfeksiyonlu hastalarda mortalite oranı %23.2 saptandı. Gestasyon haftası ve doğum ağırlığının düşük olması, asfiksi, RDS, surfaktan tedavisi, NEC, mekanik ventilatör, umbilikal ve santral katater, TPN, resüsitasyon, azol profilaksisi mortaliteyi arttıran istatistiksel olarak anlamlı risk faktörleri idi. C.albicans ve non-albicans Candida türleri arasında mortalite oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Non-albicans C.türlerinde C.albicans ile karşılaştırıldığında invaziv girişimlerin daha çok uygulandığı ve RDS, BPD, NEC, ROP ve surfaktan tedavisi gibi prematürite sorunlarının anlamlı yüksek görüldüğü tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Invasive fungal agents are one of the most important nosocomial infections in those premature or low-birth-weight infants who have long been hospitalized in Neonatology Intensive Care Unit. Most of such infections are due to Candida species. They mostly appear to be common candida sepsis in neonatals and mortality of the sepsis is high. The aim of this study was to retrospectively assess clinical and microbiological results from those patients who had proved positive fungal proliferation on sterile field culture and who had been hospitalized in Neonatology İntensive Care Unit of medical faculty of Eskişehir Osmangazi University between 2002-2012. Patients was picked up from microbiological laboratory registration book. Demographic, clinical and microbiological datas of the patients in the registration book were noted down. During the period of the study, fungal agents were seen in 260 patients. Fungal agents had proliferated on sterile body areas in 172 of 260. İn 88 of 260 there was colonization. All of the patients had at least one risk factor with regard to Candida infection. The most frequent risk factors were previous antibiotic use (%93.1), total parenteral nutrition (%60), mechanical ventilation (%56.9), previous infection (%38.8), resuscitation (%25.4), umbilical catheter (%21.2), central catheter (%18.1). The most isolated species on cultivation was C.albicans (%77.3). The most frequent non-albicans C. species were C. Parapsilosis (%5.8) and C. Glabrata (%5.8). All the patients had underlying disease. Mortality rate in those who had invasive candida infection was %23.2. Gestation week, low-birth-weight, asphyxia, RDS, surfactant, NEC, mechanical ventilator, umbilical and central catheter, TPN, resuscitation, azole prophylaxis were all statistically significant risk factors. There was no difference between C.albicans and non-albicans C. species mortality rates (p>0.05). After being compared with C. albicans, invasive procedures were more applied to those who had non-albicans C species. Premature problems such as RDS, BPD, NEC, ROP and surfactant use in the non-albicans C. group were significantly high.