Afyon Kocatepe Üniversitesi Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezine getirilen ruminantlarda cerrahi hastalıkların prevalansı
Prevalance of surgical diseases in ruminants referred to Afyon Kocatepe University Veterinary Health Application and Research Center
  1. Tez No: 351270
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ruminant, surgery, disease, prevalans
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hayvan Sağlığı ve Uygulama ve Araştırma Merkezine 2007-2012 yılları arasında getirilen ruminantlarda, teşhis edilen şirurjikal hastalıkların prevalansının, türler arasında dağılımının dokulara göre sınıflandırılmasının ortaya konulmasıdır. Araştırma materyalini, AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine 2007-2012 yılları arasında getirilen ruminantlara (sığır, koyun ve keçi) ait değişik ırk, yaş ve cinsiyette 952 olgu oluşturdu. Kliniğimize gelen ruminantların hastalıkları çok geniş bir dağılım gösterdiğinden, doku ve organ sistemlerine göre gruplandırma yapıldı. 2007-2012 yılları arasında hasta şikayeti ile getirilen 952 olgunun % 93,27'sini sığır, % 5,77'sini koyun, % 0,96'sını keçi oluşturdu. Hastalıkların lokalizasyonlarına göre dağılımında en çok kemik dokusu ve iskelet sistemi, eklem, ayak, genel yangısal olgular, sindirim/üriner hastalıkları ile göbek lezyon ve fıtıkları görüldü. Sonuç olarak çalışmada elde edilen verilerin mevcut literatüre katkı sağladığı ve mesleği icra eden veteriner hekimlere cerrahi hastalıkların prevalansı hakkında bilgi verme kapasitesinde olduğu kanaatine varılmıştır. Anahtar kelimler: Cerrahi, ruminant, hastalık, prevalans
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalance and to classify the distribution according to tissues within species in ruminants that diagnosed surgical dieseases referred to Afyon Kocatepe University (AKU) Veterinary Health Application and Research Center between 2007-2012. The study materials consisted of 952 ruminants (cattle, sheep and goat) various breed, age and sexes referred to AKU Veterinary Health Application and Research Center between 2007-2012. The diesease of ruminant showed a wide variety of distribution the grouping was carried out with respect to tissue and organ systems. A total 952 cases for the complaints of diseases was 93,27% of cattle, 5,77% of sheep and 0,96 % of gaots in 2007-2012. Bone tissue and skeleton system, joint, foot, general inflammatory cases, digestive/urinary tract diseases and navel lesions and hernias were coomonly observed disorders according to the distribution of diseases. In conclusion data generated here may contribute to the current literature and has the capacity to provide knowledge on the prevalance of surgical diseases to clinicians in practice.