Afyon Kocatepe Üniversitesi Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezine getirilen kedi ve köpeklerde göz hastalıkları prevelansı
The prevalance of eye diseases in cats and dogs of climical in Afyon Kocatepe University Veterinary Health Application and Research Center
- Tez No: 361582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi, prevelans, göz, Surgery, eye, prevalence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hayvan Sağlığı ve Uygulama ve Araştırma Merkezine 2009-2013 yılları arasında getirilen kedi ve köpeklerde göz hastalıklarının prevalansının, türler arasında dağılımını ortaya konulmasıdır. Araştırma materyalini, AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine 2009-2013 yılları arasında getirilen kedi ve köpeklere ait değişik ırk, yaş ve cinsiyette 74 olgu oluşturdu. Kliniğimize gelen kedi ve köpek göz hastalıkları bakımından en çok konjunktivit, harder bezi prolapsusu ve kornea ülseri olguları gözlendi. 2009-2013 yıllarında en çok %74.32 oran ile köpek türünün olduğu belirlendi. Gelen hastaların yaş dağılımı ise 0-1 yaş arası %37.83 iken 1 ve bir yaşından büyük hasta oranı %62.17 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışmada elde edilen verilerin mevcut literatüre katkı sağladığı ve mesleği icra eden veteriner hekimlere kedi ve köpek göz hastalıklarının prevalansı hakkında bilgi verme kapasitesinde olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalance of eye diseases and differentiation between races of cats and dogs in Afyon Kocatepe University (AKU) Veterinary Health Application and Research Center between 2009-2013. Study material was 74 patients of cats and dogs from different breed age and sex. Higheist prevalence was found in conjunktivitis, harder gland prolapsus and corneal ulcerations between 2009-2013. The prevalence was 74.32% on be half of dogs. The age prevalence were 37.83 % for 0-1 age and 62.17 % for over 1 yers old. As result present study was found usefull for researches and clinical practitioners in the have of eye disease prevalence of cats and dogs.