Prediyabetik ve yeni tanı tip 2 diyabetik hastalarda hücre içi enerji metabolizmasının değerlendirilmesi
Evaluation of cellular energy metabolism in mononuclear leukocyte cell of patients samples that diagnosed with diabetics and prediabetics
  1. Tez No: 351318
  2. Yazar: ERKAN DULKADİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, enerji metabolizması, lökosit, energy metabolism, leukocyte, type 2 diabetes mellitusKey words: energy metabolism, type 2 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Prediyabetik ve Yeni Tanı Tip 2 Diyabetik Hastalarda Hücre İçi Enerji Metabolizmasının Değerlendirilmesi. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi. Kırıkkale 2012Günümüzde, Tip 2 Diyabetes Mellitus sıklığı giderek artmakta ve enfeksiyonlar Tip 2 diyabetli hastalarda önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Tip 2 diyabetli vakalarda artmış enfeksiyon sıklığının enerji metabolizmasındaki değişmeden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.Mononükleer lökosit hücrelerinin enerji metabolizmasının göstergesi olan aerobik ve anaerobik glikoliz yollarını ne oranda kullandıklarını belirlemek amacı ile laktat ve sitrat düzeyleri ölçüldü. Tip 2 Diyabetes Mellitus, prediyabet ve kontrol grubu laktat ve sitrat düzeyleri karşılaştırıldığında, istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p> 0.05). Ortalama laktat ve sitrat üretimi açısından tüm gruplar birbirleri ile benzerdi.Açlık kan şekeri ve Hemoglobin A1c düzeyi ile laktat üretimi arasında anlamlı korelasyon saptandı (sırasıyla r=0.245, p0.05). Tokluk kan şekeri düzeyi ile laktat ve sitrat üretimi arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı (sırasıyla r=0.179, p>0.05 ve r=-0.083, p=0.05).Tip 2 Diyabetes Mellitusta lökositlerde, enerji elde etmek için aerobik ve anaerobik yol kullanımı normal hücrelerde olduğu gibidir. Ancak kan şekeri regülasyonu bozuldukça anaerobik yol kullanımı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Cellular Energy Metabolism in Mononuclear Leukocyte Cell of Patients Samples that Diagnosed with Diabetics and Prediabetics. University of Kirikkale, Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Thesis. Kırıkkale 2012Today, type 2 diabetes mellitus frequency is increasing and infections in patients with type 2 diabetes is a major health problem. Type 2 diabetes cases, an increased incidence of infection is thought to be due in energy metabolism unchanged.Mononuclear Leukocyte cells as an indicator of aerobic and anaerobic energy metabolism, glycolysis, lactate and citrate, with ways to determine to what extent they use levels were measured. Type 2 Diabetes Mellitus, prediabetes and the control group, lactate and citrate levels were compared, a statistically significant difference not found (p> 0.05). The average of all the groups in terms of production of lactate and citrate were similar to each other.There is a significant correlation between level of fasting blood glucose, HbA1C and lactate production (respectively r=0.245, p0.05).There isn?t any significant correlation between level of postprandial blood glucose, lactate and citrate production (respectively r=0.179, p>0.05 and r=-0.083, p=0.05).Type 2 Diabetes Mellitus leukocytes, the road to produce energy from the aerobic and anaerobic road are the similar as a normal leukocytes. However, high blood glucose levels increase anaerobic energy metabolism.