Polikistik over semdromlu hastalar ve birinci derece yakınlarında overyan morfoloji, androjen profili ve anti-müllerian hormon düzeyinin araştırılması
Assessment of ovarian morphology, androgen profile and anti-mullerian hormone levels in patients with polycystic over syndrome and their first-degree relatives
  1. Tez No: 351333
  2. Yazar: ZEYNEP BANU GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN PELİN ÇİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over, anne, kızkardeş, genetik, anti-müllerian hormon, hiperandrojenemi, Polycystic ovary, mother, sister, genetic, anti-müllerian hormone, hyperandrogaenamia
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Polikistik over sendromu (PKOS) tanısı almış hastalarla, onların anne ve kızkardeşlerinin serum anti-müllerian hormon (AMH), androjen seviyeleri ve overyan morfolojilerinin incelenmesi ve AMH ve androjen hormonlarının salınımının ailesel bir geçişinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniğine Haziran 2010 ? Aralık 2011 tarihleri arasında başvuran, PKOS tanısı almış hastalar (n=75), bu hastaların kızkardeşleri (n=22), anneleri (n=21) ve kontrol grubu olarak da sağlıklı bireyler (n=38) dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan tüm bireylerden adetin 2-5. günleri arasında AMH, FSH, LH, E2, DHEAS, A, TT, sT, SHBG ölçümü için kan alınmış ve aynı gün ultrasonografi ile overyan morfoloji değerlendirilmiştir. Gruplar bu parametreler açısından karşılaştırılmıştır. Kızkardeş-kızkardeş ve anne-kızkardeş arasındaki ailesel korelasyonlar FICOR programı ile incelenmiştir. Çalışmamızda kızkardeşlerin %55, annelerin %28.5'i PKOS'dan etkilenmiş olarak tespit edilmiştir. PKOS'lu hastaların serum TT, sT, ortalama over hacmi ve folikül sayıları kızkardeş ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Etkilenmiş kızkardeşlerin ise serum AMH seviyesi, ortalama over hacmi ve ortalama folikül sayıları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek, serum androjenleri kontrol grubu ile benzer bulunmuştur. Kızkardeşlerde etkilenmişliği belirleyen en önemli özellik AMH yüksekliği ve Polikistik over morfolojisinin (PKOM) varlığı gibi gözükmektedir. Etkilenmemiş kızkardeşlerin ortalama folikül sayıları PKOM (+) olan kontrol grubu ile benzerken buna korele olarak AMH seviyeleri de benzer bulunmuştur. Etkilenmemiş kızkardeşlerin ortalama folikül sayıları PKOM (-) grubundan anlamlı olarak yüksekken AMH seviyeleri arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Bu sonuç, serum AMH ölçümünün folikül sayısına göre daha anlamlı bir marker olabileceğine işaret etmektedir. Ailesel korelasyon incelemesinde kızkardeş-kızkardeş arasında hiçbir parametre için anlamlı korelasyon bulunmazken, anne-kız incelemesinde serum DHEAS ve A seviyeleri için PKOS`lu hastalar ve anneleri arasında anlamlı korelasyon bulunması PKOS'daki androjen üretiminin regülasyonunda familyal bir komponentin olduğu hipotezini desteklemektedir. Bulduğumuz anlamlı sonuçların daha fazla hastanın dahil olduğu çalışmalarla desteklenmesi PKOS etyolojisi ve tanısına büyük katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of the study was to evaluate ovarian morphology, androgen profile and anti-mullerian hormone (AMH) levels in patients with polycystic ovary syndrome and their first-degree relatives, and assess whether there is a familial component in the regulation of AMH and androgen hormones. The study group composed of 75 PCOS patients, 22 sisters, 21 mothers and 38 healthy individuals who were evaluated at Kırıkkale University Faculty of Medicine, Department of Obstetric and Gynecology berween June 2010 and December 2011. The blood samples were drawn between the 2nd ? 5th days of their menstrüel period from all the individuals participating in the study for the measurement of AMH, FSH, LH, E2, DHEAS, A, TT, fT, SHBG. On the same day ovarian morphology was evaluated by ultrasound. Groups were compaired in terms of these parameters. The familial correlations between sister-sister and mother-sister were examined by FICOR programme. In our study, 55% of sisters and 28.5% of mothers were identified as affected by PCOS. The serum TT, fT, LH levels, ratio of LH/FSH, mean ovarian volume and follicle number of patients with PCOS were significantly higher than the sister and control groups. The serum AMH levels, mean ovarian volume and follicle number of affected sisters were significantly higher, but serum androjen hormones were similar to the controls. The most important feature that determines the affectedness in sisters of PCOS, seems to be the presence of high AMH levels and polycystic ovarian morphology (PKOM). Mean follicle numbers of unaffected sisters were significantly higher than the control group having PCOM. However there were no significant difference between AMH levels between these groups. This result reveals that the measurement of AMH may be a more significant marker than follicle number, for determining patients with PCOS. In familial correlation analysis there was no significant correlation for the parameters between sister-sister groups, but in the examination of the mother-daughter relationship, the correlations of serum DHEAS and A were significant between mothers and daughters. These findings will significantly contribute to the etiology and diagnosis of PCOS. However more studies involving more patients are needed to support our findings.