Major depresif bozukluğu olan hastalarda ince motor hareket becerilerindeki bozulmanın değerlendirilmesi
The assessment of impairment in fine motor skills in patients with major depressive disorder
  1. Tez No: 351334
  2. Yazar: EMİNE HANDE KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN MURAT KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Major depresyon, psikomotor yavaĢlama, ince motor hareket, biliĢsel süreçler, motor süreçler, major depression, psychomotor retardation, fine motor movements, cognitive processes, motor processes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Psikomotor yavaşlama, depresyonun temel özelliklerinden biridir. Psikomotor yavaşlamanın gözlendiği alanlardan birisi ince motor hareketlerdir. Aynı zamanda, ince motor hareketler üzerinden, psikomotor yavaşlamanın arkasında yatan bilişsel ve motor süreçlerin detaylı incelenmeside mümkündür. Literatür ince motor hareketlerdeki yavaşlamada hem motor hem de bilişsel süreçlere göndermede bulunmaktaysa da daha net çıkarımlara olanak vermemektedir. Bu çalışmanın amacı, depresyon hastalarında gözlenen ince motor hareketlerdeki yavaşlamanın motor ve/veya bilişsel süreçler açısından nasıl etkilendiğinin ortaya konmasıdır. Bunu yaparken literatürdeki belirsizliğin etkenlerinden olabilecek metodolojik karışıklığı azaltacak yeni bir paradigma kullanılması düşünülmüştür.Çalışmaya DSM-IV-TR tanı kriterleri ile major depresif bozukluk tanısı konulmuş 28 hasta ve 28 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Katılımcılara demografik veriler için sosyodemografik bilgi formu ile birlikte depresyon şiddetini ölçmek için Beck Depresyon Ölçeği, anksiyete şiddetini ölçmek için Beck Anksiyete Ölçeği verilmiştir. Tüm katılımcılara aynı seans içinde pür motor bir test olan“ Parmak Vuru Testi”(PVT), dikkat ve motor süreçlerini barındıran“Seri Seçim Reaksiyon Testi”(SSRT) ve strateji geliştirme, eylem monitörizasyonu gibi bilişsel süreçleri barındıran, PVT ve SSRT'nin bir kombinasyonu olan "Hedefe Vuru Testi? (HVT) verilmiştir.Çalışma sonuçlarına göre major depresif bozukluğu olan hastalar PVT'de daha düşük puanlara sahiptir. Ayrıca SSRT'de major depresif bozukluk grubunun daha uzun reaksiyon sürelerine sahip olduğu görülmüştür. Bununla birlikte hasta grubunun HVT' de daha başarısız olduğu ancak bu başarısızlığın HVT hedef puanlarının düşüklüğünden ziyade HVT hata puanlarının yüksek olmasından kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca HVT hedef puanları depresyon şiddeti ve seri seçim reaksiyon testindeki reaksiyon süresi arttıkça azalmaktadır. PVT puanlarının yüksek olması hem HVT hata hem de HVT hedef puanlarının yüksek olmasıyla kuvvetli ilişki içindedir.Bu çalışmanın sonuçları major depresif bozukluğu olan hastalarda hem motor hem bilişsel olarak yavaşlama olduğunu telkin etmektedir. Bununla birlikte bu hastaların gündelik hayattaki yavaşlamasının asıl nedeninin bilişsel olduğu, strateji üretme konusunda yaşadıkları sıkıntıyı, yetersiz de olsa, eldeki motor kapasite ile telafi etmeye çalıştıkları öne sürülebilir. Dolayısıyla motor beceri düzeyinin, eksikliğin telafisi üzerinden, psikomotor yavaşlamanın klinik görünümünde etkili olduğu yorumu yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Psychomotor retardation is a core semptom of major depression. One of the areas that psychomotor retardation observed is fine motor movements. Moreover, assessment of the fine motor movements can provide an overview of the cognitive and motor processes behind the psychomotor retardation. Literature have addressed both impaired motor and cognitive processes associated with the fine motor retardation, but findings have not allowed clear conclusions. The aims of this study to understand how the fine motor slowing in the patients with depression affected by the motor and/or cognitive processes. For this aim, a new paradigm that has been considered to reduce the methodological confusion in the literature was created.Twentyeight patients with major depressive disorder who were diagnosed with DSM-IV-TR diagnostic criteria and 28 healthy volunteers were participated the study. A demographic information form for demographic data, the Beck Depression Inventory to measure the severity of depression, the Beck Anxiety Inventory to measure severity of anxiety was given to the the participants. All participants performed a pure motor test (Finger Tapping Test(FTT)) and the Serial Choice Reaction Test (SSRT) which requires the attention and the motor processes. In addition, in the same session, a test (target tapping test" (TTT)) which is the combination of the FTT and the SSRT was performed by the subjects. TTT combines motor spped, attention and cognitive processes of strategy development and action monitoring. This property of the test was thought to allow clear conclusions about the role of motor and cognitive processes behind the psychomotor retardation in major depression.According to the results, the patients with major depressive disorder have lower scores of FTT. The major depressive disorder group also was found to have a longer reaction time in SSRT. At the same time, there was a difference between the groups according to TTT. The difference was due to the higher TTT error scores of the patients, however, TTT target scores was not different between the groups. In addition, the TTT target scores was negatively correlated with the severity of depression and reaction time in the SSRT. At the other hand, FTT seemed to correlate possitively with both of the TTT error and TTT target scores.The results of this study suggested that the psychomotor retardation observed in patients with major depressive disorder can be associated with slowing of both motor and cognitive processes. However, that could be argued, the main cause of the slowing down in daily life of these patients is associated with cognitive processes. The patients have distress for generating strategy and, although insufficient, they are trying to compansate it with the available motor capacity. Therefore, in clinical presentation of psychomotor slowness, the level of motor skills can be interpreted as determiner via its role in compansation.