Trakeobronşial lezyonların değerlendirilmesinde ÇKBT- sanal bronkoskopi ile fiberoptik bronkoskopinin karşılaştırılması
In the evaluation of tracheobronchial lesions, MDCT virtual bronchoscopy with fiberoptic bronchoscopy comparison
  1. Tez No: 351402
  2. Yazar: ZEYNİ ÜNVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KERVANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Bronkoskopi, Fiberoptik bronkoskopi, ÇKBT, Trakeobronşial patolojiler, Virtual bronchoscopy, Fiberoptic bronchoscopy, MSCT, Tracheobrochial pathologies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada ÇKBT sanal bronkoskopi(SB) ile trakeobronşial lezyonların değerlendirilmesinde fiberoptik bronkoskopi(FOB) ve SB'nin karşılaştırılması amaçlandı. Eylül 2012 ile Ağustos 2013 tarihleri arasındaki sürede bronkoskopi endikasyonu bulunan ve FOB uygulanacak toplam 44 olgu ÇKBT- SB ve FOB ile değerlendirilmek üzere çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara SB ve FOB uygulandı. Her iki yöntemde trakeobronşial ağaç 18 ayrı segmente ayrılarak incelendi.FOB bulguları SB sonuçlarını değerlendirmek için altın standart yöntem olarak kabul edildi. Buna göre ÇKBT SB için pozitif ve negatif prediktif değerler, duyarlılık, seçicilik ve özgüllük değerleri hesaplandı. Hasta yaşları 1 ile 79 (ortalama: 53±16) arasında değişmekte olup hastaların 7'si (%16) kadın, 37'si (%84) erkekti. Endobronşial lezyon olarak FOB'da 16 daralma, 9 tıkanıklık, 4 dıştan bası, 11 mukozal bulgu saptanırken; SB'de sırasıyla 12 daralma, 16 tıkanıklık, 8 dıştan bası tesbit edildi. FOB'daki 11 mukozal bulgunun hiçbiri SB'de belirlenemedi; FOB'da lezyon tesbit edilen 25 olgu SB'de de saptandı, iki olguda ise FOB'da lezyon saptanmasına rağmen SB'de tespit edilmedi (yalancı negatif). 14 olguda hem FOB hemde SB'de endolüminal lezyon saptanmadı. FOB'da lezyon görülmeyen 5 olguda ise SB'de lezyon tespit edildi (yalancı pozitif). Bu değerlere göre duyarlılık: %92, özgüllük: %73, Pozitif Prediktif Değer(PPD): %82, Negatif Prediktif Değer(NPD): %87, Doğruluk: %84 olarak hesaplandı. Gerek biyopsi yapılamaması ve gerekse mukozal detayı vermemesi gibi dezavantajları nedeniyle SB, FOB'un şu an için alternatifi değildir. Ancak trakeobronşiyal tümör araştırılması , girişimsel bronkoskopik işlemlere ve biyopsiye rehberlik, yabancı cisim aspirasyonlarının ilk değerlendirilmesi, trakeal yaralanmaların evalüasyonu ve tedavi şeklinin planlanması, obstrüktif lezyonların distalini göstermek, stenozların değerlendirilmesi, endobronşiyal anormalliklerin karekterizasyonu ve postoperatif takip konularında sanal bronkoskopi, sürekli gelişen dedektör teknolojisi ve yazılımlar sayesinde endikasyonları doğru konulduğunda rutin kullanımda hak ettiği yerini zamanla alacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is compare multislice CT VB and FOB to assess tracheobronchial lesions with multislace CT VB. In the period between September 2012 and August 2013 found indications for bronchoscopy and the total of 44 patients underwent FOB and FOB MDCT-SB were included in the study to be evaluated. All patients underwent VB and FOB. In both methods, tracheobronchial tree were divided into 18 separate segments. FOB virtual bronchoscopic findings as the gold standard method to assess the results were considered. Accordingly, positive and negative predictive values of MDCT for VB, sensitivity, selectivity and specificity values were calculated. Patient ages 1 and 79 (mean: 53 ± 16) of the patients ranged from 7 (16%) female and 37 (84%) were men. İn FOB 16 narrowing , 9 congestion, four external compression, 11 mucosal abnormalities were found and in the VB 12 narrowing, 16 obstruction, 8 external compression detected. None of the 11 mucosal findings in the FOB could not be determined in VB. Patients detect in FOB 25 cases were detected in VB; two patients with lesions on the FOB, although not detected in the VB (false negative). In 14 cases both FOB and endoluminal lesion was detected in the VB. FOB lesions not seen in the VB lesion in 5 cases (false positive). According to these values, sensitivity 92%, specificity 73%, positive predictive value (PPV) of 82%, negative predictive value (NPV) 87%, Accuracy: 84%, respectively. And both mucosal biopsy should not be made to give details because of disadvantages such as virtual bronchoscopy fob is not an alternative for the moment. However tracheobronchial tumor research, interventional bronchoscopic procedures and biopsy guidance, foreign body aspiration of the initial assessment, tracheal injury is evaluation and treatment planning, obstructive lesions of the distal show, stenosis evaluation of endobronchial abnormalities characterization and postoperative follow-up issues of virtual bronchoscopy, constantly evolving detector technology and software when placed through the right indications for routine use will take time, we believe that the rightful place.