Rat modelinde mitomisin C 'nin timpanik membran perforasyonuna ve yara iyileşmesinde bFGF, TGF-B1, KGF-1 ekspresyonuna etkisi,deneysel çalışma
Effects of mitomycin-C on tympanic membrane perforation wound healing and expressions of BFGF, TGF-B1, KGF-1 in a rat model, an experimental study
- Tez No: 351421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ATMACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: timpanik membran yara iyileşmesi, mitomisin C, TGF-β1, bFGF, KGF-1
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, timpanik membran yara iyileşmesinde topikal mitomisin C' nin büyüme faktörleri salımına etkisini saptamaktır. Gereç: Ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen 20 erkek, 20 dişi toplam 40 Wistar albino cinsi yetişkin rat, 5 eşit gruba ayrıldı. Birinci gruba herhangi bir işlem uygulanmadan sakrifiye edilerek normal timpanik membranları eksize edildi. Diğer ratların her iki kulaklarına koter miringotomi işlemi uygulandı. Bu ratların sağ kulak zarı perforasyonu üzerine 0,4 mg/ ml mitomisin C, sol kulak zarı perforasyonu üzerine ise salin içeren gelfoamlar 5 dk süre ile uygulandı. İkinci, 3, 4 ve 5. gruplar sırası ile 3, 7, 14 ve 30. günlerde perforasyon kapanma durumları otomikroskopik olarak kontrol edildikten sonra sakrifiye edildi. Ratların perforasyon kapanma durumları salin ve mitomisin C grubunda kaydedildikten sonra karşılaştırıldı. Tüm gruplarda kulak zarında epitel, fibroblast, makrofajlarda TGF-β1, bFGF, KGF-1 salınımları immünhistokimyasal boyama yöntemi ile değerlendirildi ve sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Salin ve mitomisin C grubunda 7 ve 14. günde tam iyileşen perforasyon sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu. Bu günlerde mitomisin C grubunda salin grubuna göre tam iyileşen perforasyon sayısının anlamlı olarak daha az olduğu görüldü(p< 0,05). İmmünohistokimyasal değerlendirmede iki grup arasında günler arasında bFGF, KGF-1 salınımı açısından anlamlı fark gözlenmedi. TGF-β1 salınımı 3. günde zar makrofajlarında mitomisin C grubunda salin grubuna göre anlamlı olarak fazlaydı(p= 0,001). Sonuç: Mitomisin C' nin akut travmatik timpanik membran perforasyonlarına uygulanması perforasyon kapanma süresini geciktirmektedir. Perforasyon sonrasında timpanik membranda TGF-β1, bFGF, KGF-1 salınımları farklı günlerde artmaktadır. Mitomisin C, bFGF ve KGF-1 salınımlarını kontrol grubuna göre anlamlı fark yaratacak düzeyde etkilemezken, 3. günde TGF-β1 salınımını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the effect of topical mitomycin C on growth factor expression in tympanic membrane wound healing. Method: Forty -twenty male and twenty female- adult Wistar albino rats, varied 250-300 grams in weight were divided into five groups. In the first group, no intervention was performed, the intact tympanic membranes were excised after the rats were sacrified. In the other groups, both ears of rats underwent an electrocautery myringotomy procedure. Gelfoams soaked in 0,4 mg/ml mitomycin C solution were appied to the perforations of the right sided ears for 5 minutes, and saline solution to the left side with the same manner. Second, 3rd, 4th and 5th groups were examined otomicroscopically for perforation closure and were sacrified sequentially on the 3rd, 7th, 14th and 30th days. Closure formation at the perforations were noted and compared between the groups. In all groups, TGF-β1, bFGF, KGF-1 expressions of tympanic membrane epithelia, fibroblasts and macrophages were evaluated by immunohistochemical staining and compared among the groups.