Paratiroid cerrahisi ile eş zamanlı yapılan tiroidektomi ameliyatlarında tiroid kanseri saptanma insidansı
.
- Tez No: 351465
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ERBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatiroidi, paratiroid adenomu, tiroid kanseri, papiller kanser, insidental, ultrasonografi, Primary hyperparathyroidism, parathyoid adenoma, thyroid cancer, papillary cancer, incidental, ultrasonography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Primer hiperparatiroidizm (PHPT) genellikle altta yatan bir tiroid patolojisi ile birlikte görülmektedir. Paratiroid adenomunun yerini saptamak için kullanılan görüntüleme yöntemleri altta yatan tiroid patolojisini de görmemize yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı primer hiperparatiroidi tanısı ile paratiroidektomi planlanan hastalarda eş zamanlı yapılan tiroidektomi sonucu tiroid kanseri saptanma oranını ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: PHPT tanısı ile ameliyat edilen tüm hastalar içerisinden eş zamanlı tiroidektomi yapılan hastalar ayrılarak dosyaları incelendi. Paratiroid patolojisi, ek olarak tiroide yönelik cerrahi yöntem, tiroid cerrahisi endikasyonu ve patoloji sonuçları retrospektif olarak kayıt altına alındı. Tiroid cerrahisi endikasyonları; ultrasonografide (USG) şüpheli tiroid nodülü olması, bir önceki takip ile son USG arasında tiroid nodülü boyutunda artış olması veya şüpheli tiroid İİAB bulgusu olması idi. Kesin patoloji raporlarında tiroid kanseri saptanma oranları araştırıldı. Bulgular: İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda PHPT tanısı ile paratiroidektomiye eş zamanlı tiroidektomi yapılan 83 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 18'i erkek (%22), 65'i kadın (%78) idi. Ortanca yaş 53 (18-70) olarak bulundu. Tüm hastaların primer ameliyat endikasyonu primer hiperparatiroidi idi. 29 hastaya (%35) paratiroidektomiye ek olarak lobektomi+istmektomi, 20 hastaya (%24) bilateral subtotal tiroidektomi, 23 hastaya (%28) bilateral total tiroidektomi ve 11 hastaya (%13) tek tarafa total diğer tarafa totale yakın tiroidektomi yapıldı. Tiroidektomi endikasyonları eski yıllarda sadece tiroid nodülü varlığı idi (20 hasta-%24). Kalan 63 hastanın 25'i (%30) USG'de takip edilemeyecek çok sayıda nodül varlığı, 33 hasta (%40) USG'de şüpheli nodül varlığı, 2 hasta (%2) iki takip arasında büyüyen nodül nedeni ile ve 3 hastada (%4) İİAB'de saptanan kuşkulu nodül nedeni ile ameliyat edildi. Beş hastada (%6) tiroid papiller kanser tespit edildi. Bu hastaların 4'ü mikropapiller kanser idi. Sonuç: PHPT tanısı konulduktan sonra patolojik paratiroid bezinin lokalizasyonunu saptamaya yönelik yapılan görüntüleme yöntemleri eşlik edebilecek diğer patolojilerin tahmininde de faydalı olmaktadır. Tüm paratiroid cerrahileri öncesinde mutlaka tiroid nodülü de değerlendirilmeli, eğer cerrahi endikasyonu olan nodül var ise, tiroid cerrahisi de eş zamanlı olarak düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Primary hyperparathyroidism (PHPT) is often seen in conjunction with an underlying thyroid disorder. Imaging methods are used to determine the location of the parathyroid adenoma and thyroid nodules and thyroid cancer. The aim of this study was the detection rate of thyroid cancer while performing parathyroidectomy and thyroidectomy in patient of primer hyperparathyroidism. Material and method: Files of all patients were operated with the diagnosis of PHPT patients who underwent thyroidectomy analyzed. Parathyroid pathology, surgical procedures, indications of thyroid surgery, and pathology results were recorded retrospectively. Indications for thyroid surgery; presence of suspicious thyroid nodules in ultrasonography, increase in size of thyroid nodules in follow-up ultrasound or presence of suspicious thyroid FNA findings. Rates of thyroid cancer detection were investigated in precise pathology reports. Results: 83 patients with a diagnosis of PHPT who performed parathyroidectomy with concurrent thyroidectomy were included in the study in İ. Ü. Istanbul Medical Faculty, Department of General Surgery. 18 patients were male (22%) and 65 were women (78% ). The median age was 53 ( 18-70 ) years. Primary indication for surgery was primary hyperparathyroidism in all patients. 29 patients (35%) was performed lobectomy + istmectomy in addition to parathyroidectomy, 20 patients (24%) was performed bilateral subtotal thyroidectomy , 23 patients (28%) was performed bilateral total thyroidectomy and 11 patients (13%) was performed total thyroidectomy on one side and was performed near total thyroidectomy to the other side. Indications of the thyroidectomy was just presence of thyroid nodules a few years old (20 patients, 24%). The remaining 63 patients, in 25 patients (30%) the presence of multiple nodules that can not be followed up on ultrasonography, in 33 patients (40%) suspicious nodule in USG, in 2 patients (2%) because of the nodule that grows between two follow-up and 3 patients ( 4%) were operated because of suspicious nodules detected in FNAB. Five patients (6%) were diagnosed as papillary thyroid cancer. Four of this patients were micropapillary cancer . Conclusion: Imaging of pathological parathyroid to determine the localization after the diagnosis of PHPT is useful in predicting the accompanying other pathologies. Before all parathyroid surgery thyroid nodules should be evaluated, if the nodule has an indication for surgery, thyroid surgery should be considered at the same time with parathyroid surgery.