Elmalı Baraj gölü havzasının ekosistem coğrafyası
Ecosystem geography of the Lake Elmalı basin
- Tez No: 351554
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Elmalı, Havza, Ekosistem, Coğrafya, Kirlilik, Elmalı, Basin, Ecosystem, Geography, Pollution
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
İnsanın neden olduğu ekosistem sorunlarının, günümüzde kazandığı önem ve ortaya koyduğu sorunlar büyük boyutlara ulaşmıştır. Bu sahalardan birisi de İstanbul İli sınırları dahilindeki Elmalı Baraj Gölü Havzasıdır. Bu bakımdan inceleme sahasındaki sorunları tespit etmek, sorunların çözümüne dönük alınacak önlemleri saptamak amaçlarıyla Elmalı Baraj Gölü Havzası'nın, Ekosistem Coğrafyası isimli tez çalışması yapılmıştır. Bu kapsam dahilindesahaya ait yer sistemlerini teşkil eden atmosfer, hidrosfer, litosfer ve biyosfer konuları ayrı başlıklar altında değerlendirilmiştir. İnceleme sahasındaki ekosistem özelliğini şekillendiren abiyotik unsur ve etkenler olarak atmosfer olayları ve iklim, atmosfere ait sorunlar, atmosfer kirleri, gazları; akarsular, göller ve bunların tuzluluk, pH,toplam tuz oranı, EC, sıcaklık, buharlaşma kalıntısı, sertlik, organik madde içeriği, su kimyasal değerleri, suyun fiziksel özellikleri, tortu, renk, bulanıklık, elektriksel iletkenlik, bakteri oranları benzeri kimyasal özellikleri gibi hidrosfer elemanları,toprak, kayaçlar, yerşekilleri gibi litolojik özellikler değerlendirilmiştir. Biyotik unsur ve etkenler olarak ise bitki örtüsü, insan ve faaliyetleri, arazi kullanım özellikleri, mikroorganizmalar gibi konular ele alınmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen bulgular,inceleme sahası halkının geleceğinin ve ekolojik ortamının, tehlikeye girmesini engelleyecek çözüm önerileri ortaya konularak tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance gained by human-induced ecosystem issues and the problems set forth has reached a large size. One of these areas is Elmalı Dam Lake within the boundaries of the province of Istanbul. In this regard, in order to identify the problems in the study area and to determine measures to be taken towards the solution of problems, thesis work called Ecosystem Geography of Elmalı Dam Lake Basin was performed. Within this scope, the atmosphere, hydrosphere, lithosphere and biosphere issues that constitute the earth systems are evaluated under separate headings. In the field of investigation, abiotic factors that shape ecosystem features as, atmospheric events and climate, athmospheric problems, atmospheric dirts, gases; rivers, lakes and their salinity, pH, total salt ratio, EC, temperature, evaporation residue, hardness, organic matter contents, chemical properties of water, physical properties of water, residual, color, turbidity, electrical conductivity, bacteria ratios and similar chemical features as well as hydrosphere elements; lithological properties; soil, rocks, landforms were evaluated. As biotic elements and factors, issues such as vegetation, human and human activities, land use features, microorganisms are discussed. The findings from these studies, views of the fields have been completed by putting forward solutions to prevent the future of the people and ecological environment to be imperiled.