Yabancılaşma kuramı çerçevesinde emek süreci ve bilgi işçileri: Bankacılık sektörü örneği
Labour process and knowledge workers in the framework of alienation theory: The case of banking sector
- Tez No: 351555
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DELEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
 - Anahtar Kelimeler: Emeğin gelişimi, yabancılaşma, bilgi işçileri, teknoloji, Evolution of labour, alienation, knowledge workers, technology
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 187
Özet
Sanayi devrimi ile birlikte, dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir değişim yaşanmaya başlamıştır. Hızla artan fabrikalar ve bunun sonucu olarak değişen iş hayatı, iktisadi yaşam ile birlikte sosyal hayatı da etkilemiştir. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra teknolojik alanda yaşanan hızlı gelişmeler, büyük değişimlere sebep olmuştur. Bu gelişmeler hem yeni işçi sınıflarını ortaya çıkarmış hem de onların hayatını her alanda etkilemiştir. Teknolojinin iş hayatına girmesi ile birlikte bazı araştırmacılara göre teknoloji, insanların rakipleri haline gelmiş ve insanların yabancılaşmalarına neden olmuştur. Bu doğrultuda çalışmamız kapsamında emek süreci, çalışma hayatının gelişimi, teknolojinin iş hayatına girmesi ve etkilediği alanlar ile ilgili değerlendirme yapılacaktır. Bu çalışmada, iş hayatının gelişimi ve teknolojinin çalışanların vasıfları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda teknolojiyi çok yoğun kullanan beyaz yakalı işçilerin yer aldığı bir hizmet sektörü olan bankacılık sektöründe saha araştırması yapılmış ve bilgi işçilerinin yabancılaşma düzeyleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
An unprecedented change in the world has begun to emerge with the industrial revolution. Rapidly growing plants and as a result, changing business life has also affected the social life with the economic life. Especially after the second period of 20th century, the rapid developments in the technologic area caused big changes. These developments have revealed both the new working classes and affected their lives on all areas. According to some researchers, by the advent of technology, it has become a rival for people and it has led people to alienation. In this respect, labour process, the development of business life, entrance of technology into business life and the areas have been affected will be assessed on.In this study, the development of business life and technology's affects on the skills of employees were examined. In this context, a survey has been done in banking sector which is a service sector that white ? collar workers, who use technology a lot, work and the levels of alienation of knowledge workers were examined.