Franz joseph Haydn'ın klasik dönemdeki yeri, stili ve viyolonsel konçertolarından No.1 (Do Majör) ve No.2 (Re Majör)'nin teknik ve yorum açısından karşılaştırılması
Franz Joseph Haydn's place in classical period, his musical style and the comparison of his violoncello concertos No.1 (C Major) and No.2 (D Major) in sense of playing techniques and interpretation.
  1. Tez No: 351593
  2. Yazar: AYŞEM ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. LALE FERİDUNOĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Viyolonsel, konçerto, stil, F.J. HAYDN, Violoncello, concerto, style, F.J. HAYDN
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Tezimde, Franz Joseph Haydn'ın yaşamını, Klasik Dönem içindeki müzikal (sanatsal) gelişimini, bu süreç içerisinde yaşadığı zorlukları ve yavaş yavaş filizlenen yenilikçi yaklaşımlarını ilerleterek eserlerine nasıl uyguladığını açıklamaya çalıştım. Bu aşamaları düzenli birşekilde gösterebilmek için besteciyi dönemsel olarak incelemeye karar verdim. Müzikteki Klasik Dönem ile aynı tarihlere denk gelen büyük toplumsal gelişmelerin birbirine olan etkisini yorumladım. Bestecinin viyolonsel konçertolarından No.1 Do Majör ve No.2 Re Majör'ün oluşum sürecini, analizlerini ve değerli yorumcuların konçertoya yönelik yaklaşımlarını inceledim.Dönemindeki birçok besteciyi müzikal anlamda etkilemiş, özellikle senfoni ve oda müziği eserleriyle adını tarihe yazdırmış olan bestecinin ortaya koyduğu müzikal stili anlamamız için, Klasik Dönemin içinde yer alan temel müzik biçimlerini doğru bir şekilde özümsemek gerekir.
Özet (Çeviri)
In my thesis, I tried to examine Franz Joseph Haydn's life and his musical (artistic) development through the classical period, explaining how he applied his innovative approach to his music. In order to reveal the progressive steps better, I chose to study the composer by dividing his career into periods. I also interpreted the impact of contemporary social developments on the music of classical period. I examined the composition process of the composers violoncello concertos No.1 in C Major and No.2 in D Major in addition to analysis of these works and approaches of to the concertos. To better understand the musical style of Haydn who influenced many composers among his contemporaries and became one of the prominent names of classical period with his symphonies and chamber music works; one must properly comprehend the fundemantal music styles of that period.