Erken modernlikte ceza sorumluluğunun kamusallaşması ve rasyonelleşmesi
Formation of public punishment and rationalization of penal responsibility in the early modernity
- Tez No: 351599
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEVFİK ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku tarihi, ceza muhakeme hukuku tarihi, Barış Hareketleri, Engizisyon, Constitutio Criminalis Carolina, The History of Penal Law, The History of Criminal Procedure Law, Peace Movements, Inquisition, Constitutio Criminalis Carolina
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Erken Modernlik, Ortaçağın hukuk zihniyeti ve uygulamalarının birden fazla veçhesindeki kopuşu temsil eder. Söz konusu kopuş ilk olarak suç ve ceza kavramlarının rasyonelleşmesi sürecine işaret ederken; ikinci olarak ceza adaleti usulünün kamusallaşmasındaki önemli bir dönüşüme tanıklık eder. Tezde, öncelikle kamusallaşma öncesi“suç”ve“ceza”kavramlarının karşılıkları sunulmaya çalışılmıştır. Bununla beraber Batı Avrupa hukuk tarihi bakımından önem taşıyan“barış hareketleri”olgusuna değinilmiştir. Son bölümde ise Erken Modernlik ceza hukuku uygulamasında merkezi bir önemi haiz bulunan emperyal kod, Constitutio Criminalis Carolina'nın analizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Early Modernity represents a rupture from the legal mindset and practices of the Medieval era in more than one respect. First of all it marks the process of rationalization of the conceptionalization of crime and punishment, and secondly it witnesses an important transformation in the sense that the procedure of criminal justice become a public concern. The dissertation first deals with the definitions of the concepts of crime and punishment in the context of premodernity. In addition, the notion of“peace movements,”which has been significant in the history of Western European law was demonstrated. In the last section, the analysis focuses on the imperial legal code, Constitutio Criminalis Carolina, which occupies a central role with respect to penal practices of the era of Early Modernity.