Merkezi tedarik zincirinde satın alma fonksiyonuna dayalı optimizasyon ve farmasötik alanda bir uygulama
Optimizing centralized supply chain based on purchasing and an application on pharmaceutical field
  1. Tez No: 351600
  2. Yazar: ÇAĞLAR YAKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM AKÇAY KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi Tedarik Zinciri, Optimizasyon, Satın alma, Centralized Supply Chain, Optimizing, Purchasing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, merkezi tedarik zinciri yapısına sahip işletmelerde satın alma fonksiyonuna dayalı tedarik zinciri toplam maliyetini optimize etmektir. Bu amaçla farmasötik alanda faaliyet gösteren, kendi üretimini yapan, satın almacı ve tedarikçisini kendi bünyesinde bulunduran bir işletmede tedarik zinciri yıllık toplam maliyetini optimize etmek adına uygulama yapılmış ve farklı tedarikçi kombinasyonlarında satın alma faaliyetleri sonucu oluşan tedarikçi, satın almacı ve tedarik zinciri için ortaya çıkan yıllık toplam maliyetler değerlendirilerek işletme açısından minimum maliyetli durum seçilmiştir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Excel Solver ve Lingo 11.0 programlarından yararlanılmıştır. Literatür araştırılması yapılarak tedarik zinciri, tedarikçi ilişkileri ve satın alma ile ilgili konularda daha önce yapılmış olan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to optimize the total cost of the supply chain based on the purchasing function in the companies which have the structure of centralized supply chain. The company operates in the pharmaceutical field, which makes its own production and has its own purchaser and suppliers in its own structure. An application is done on the optimization of the annual supply chain total cost with the different combinations of suppliers The literature of the supply chain and the supplier relationships and purchasing have been reviewed As a result of purchasing functions emerging for the suppliers, buyer and supply chain, annual total costs are calculated, as a result minimum total cost in terms of the company is found .In this master thesis, Excel Solver, and 11.0 Lingo programs are used.