Türkiye'de iktisat politikaları çerçevesinde rüzgar enerjisi politikalarının etkinliğinin analizi:Bir uygulama
An analysis of effectiveness of wind energy policies in the framework of economic policies in Turkey: An application
- Tez No: 351604
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: İktisat politikası, enerji politikası, enerji ekonomisi, rüzgar enerjisi, swot analizi, Economic policy, energy policy, energy economy, wind energy, swot analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Enerji, iktisadi karar birimleri arasındaki ilişkiyi belirleyen çok önemli bir faktördür. İktisat politikası bu ilişkinin durumunu göstermektedir. Enerji ve iktisat arasındaki ilişki enerji ekonomisi kavramını ortaya çıkarmıştır. Enerji ekonomisi, iktisadi karar alma sürecinde hangi metotların ve enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini açıklamaktadır. Yenilenebilir enerji sistemlerinin enerji ekonomisinde daha önemli rol oynaması gerekmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde rüzgar enerjisi ön plana çıkmaktadır. Enerji ekonomisi açısından rüzgar enerjisinin gelişimi önem arz etmektedir. Devletler rüzgar enerjisi sistemlerini geliştirmek için çeşitli enerji politikası araçları kullanmaktadırlar. Ekonomik, sosyal ve politik etkilerinden dolayı rüzgar enerji sistemlerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada iktisat ve enerji politikası kavramları amaçlar ve araçlar yönünden incelenmektedir. Dünyadaki enerji sektörü açıklanmakta ve rüzgar enerjisinin mevcut durumu gösterilmektedir. Türkiye için rüzgar enerjisinin önemi tespit edilmektedir. Türkiye'de rüzgar enerjisinin etkinliğinin analizi Swot uygulaması yapılarak açıklanmaktadır. Uygulama sonucunda rüzgar enerjisinin Türkiye'deki gelişimi açısından önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy is a vital factor which determines relationship between economic decisionmaking units. Economic policy shows this relationship's situation. Relation between energy and economy showed up the term of energy economy. Energy economy explains which methods and energy resources have to used during economic decisionmaking process. Renewable energy systems must have more important role for energy economy. Wind energy becomes prominent in renewable energy resources. Development in wind energy has importance with regards to energy economy. Governments use various energy policy instruments to developing wind energy systems. Developing in wind energy systems is important due to effects of economic, social and politic.In this paper, terms of economic policy and energy policy have been examined from the point of aims and instruments. Energy sector has been explained and the current situation of wind energy has been shown in the world. The importance of wind energy in Turkey has been determined. The effectiveness of wind energy in Turkey has been explained with doing Swot analysis. As a result of this application, suggestions have been made with regards to development of wind energy in Turkey.