İsveç kaynaklarına göre birinci dünya savaşı'nda Rusya'daki malul Türk savaş esirlerinin İsveç Kızılhaçı yardımıyla İsveç üzerinden mübadelesi
Exchange of disabled Turkish prisoners of war in Russia with the help of Swedish Red Cross via Sweden during the first world war
- Tez No: 351620
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, İsveç, Türk Savaş Esirleri, İsveç Kızılhaçı, Esir Mübadelesi, First World War, Sweden, Turkish Prisoners of War, Swedish Red Cross, Exchange of Prisoners of War
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 3020
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nda kesin olmayan rakamlara göre Ruslara esir düşen 60.000 Türk savaş esirinden 428'i, İsveç Kızılhaçı vasıtasıyla İsveç üzerinden mübadele edilmiştir. Bu çalışmanın amacı İsveç arşiv ve kaynaklarını ilk kez değerlendirerek malul Türk savaş esirlerinin mübadelesini araştırmak, mübadele sürecini ve İsveç Kızılhaçı'nın bu süreçteki rolünü incelemektir. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın arka planını oluşturmak amacıyla, İsveç'in dış politikası tarihsel bir bakış açısıyla giriş bölümünde ele alınmıştır. Birinci bölümde savaş hukukunun gelişmesi, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin kuruluşuyla Rusya, İsveç ve Osmanlı İmparatorluğu'nda örgütlenmesi incelenmektedir. İkinci bölümde İsveç Kızılhaçı'nın Rusya'da yaptığı çalışmalar, mübadeleyi gerçekleştirmek üzere düzenlenen konferanslar ve Ruslara ait iki hastane gemisinin Karadeniz'de batırılmasından doğan sorunlar ele alınmaktadır. Son bölümde ise İsveç Kızılhaçı delegelerinin Türk savaş esirleri ve yetkilileriyle temasları, İsveç Kızılhaçı ve Türk yetkilileri arasında mübadeleyi sağlamak üzere yapılan yazışmalar, sorunlar ve mübadele süreci değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
During the First World War 428 of the approximately 60.000 Turkish prisoners of war who were held captive by the Russian army were exchanged over Sweden via Swedish Red Cross. The aim of this dissertation is to give an historical account of the exchange of disabled Turkish prisoners of war, and the role of the Swedish Red Cross in this process based on the Swedish archives and resources. The dissertation contains three parts. As part of the background to this event, Sweden's foreign policy during the war will be presented in the introduction. The progress of the law of war, and the organization of the International Red Cross in Sweden, Russia and the Ottoman Empire is presented in the first section. In the second part, activities of the Swedish Red Cross in Russia, conferences on prisoners of war in Stockholm and problems arising from the sinking of two Russian hospital ships in the Black Sea are evaluated. The last part contains, the analysis of the contact between the representatives of the Swedish Red Cross and the Turkish authorites as well as Turkish prisoners of war, and the exchange of disabled Turkish prisoners of war.