Yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınma anlayışının gelişimi ve Türkiye'de Yerel Gündem 21 Programı sonrası çevresel sürdürülebilirlik uygulamaları üzerine bir araştırma
The evolution of sustainable development at local level and a research on environmental sustainability practices in Turkey following the Local Agenda 21 Program
- Tez No: 351641
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA NEMLİ ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Şehirleşme, Sürdürülebilir Kalkınma, Yerel Gündem 21, Çevre Sürdürülebilirliğinin İzlenmesi, Göstergeler, Urbanization, Sustainable Development, Local Agenda 21, Environmental Sustainability Monitoring, Indicators
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez çalışmasında, sürdürülebilir kalkınma politikalarının hayata geçmesi ve izlenmesi için, uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel organizasyonların ve yönetimlerin yaptıkları anlaşmalar, uygulamalar ve göstergeler incelenmiştir. Çalışmanın araştırma bölümünde Türkiye'de 1997-2010 yılları arasında uygulanan Yerel Gündem 21 Programının ortağı şehir ve kasabalarda, çevresel sürdürülebilirlik anlayışının bugün geldiği düzey ve izlenme kapasitesi incelenmiştir. Araştırmada, program içinde yer almış şehir ve kasabalardan oluşan bir örneklem ve nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, 2005 yılında yasayla kent konseylerine dönüşen Yerel Gündem 21 Programının çevre ve kalkınma dengesini öne çıkaran ilkelerinin, geçen süre içinde, yerel seçimler sonrası yerel yönetimlerdeki kadroların değişmesi, Avrupa Birliği uyum sürecindeki çalışmaların yavaşlaması ve hükümetlerin ekonomik büyüme öncelikli politikalarının etkileri ile geri planda kaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the agreements, practices and indicators developed by international, regional, national and local organizations and governments in managing and monitoring sustainable development are analyzed. The research conducted within this study aims to analyze the evolution of sustainability movement and the capacity to monitor the environmental sustainability in cities and towns which were part of the Local Agenda 21 Program that took place in Turkey between 1997- 2010. In the research, qualitative research method and a sample composed of cities and towns which took part in the Program are used.The outcomes of the research indicate that the significance of the basic principal of Local Agenda 21 Program emphasizing the balance between environment and development is weakened in the process of transforming the Program into City Councils by law in 2005 and as a result of economic growth based government policies and slowing down of the European Union adaptation process. Changing of governors and officials at three local elections is another factor which led to the alteration of Local Agenda 21 principals.