Türk sinemasına uyarlanan romanlar üzerine bir inceleme (1960-1970)
An examination of novels adapted into Turkish cinema (1960-1970)
- Tez No: 351648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Türk sineması, Türk sineması tarihi, roman, film, roman uyarlamaları, Turkish literature, Turkish cinema, History of Turkish cinema, novel, movie, film, novel adaptations
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmada 1960-1970 yılları arasında Türk edebiyatından Türk sinemasına uyarlanan romanlar ve bu yıllar arasındaki edebiyat-sinema ilişkisi ele alınmıştır. Sinemanın edebiyattan farklı bir sanat dalı olduğu göz önünde bulundurularak konuya sinema sanatının temel teknikleri çerçevesinde ve objektif olarak yaklaşılmıştır. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde roman ve sinemanın“benzerlikleri ve farklılıkları”ile“roman-sinema etkileşimi”üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde başlangıcından 1970 yılına kadar Türk sinemasındaki roman uyarlamaları incelenmiştir. Üçüncü bölümde seçilen beş roman uyarlaması“tema, bakış açısı, zaman, mekan, karakterler, dil ve üslup”başlıkları altında incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise 1960-1970 yılları arasında Türk sinemasının romana bakışı ve incelenen filmlerden elde edilen sonuçlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the adaptations of novels into cinema and the relationship between literature and cinema from 1960 to 1970. Considering cinema a different form of arts, the study analyzes these adaptations within the framework of fundamental techniques of the art of cinema. The thesis is divided into three chapters. Chapter one focuses on the“similarities and differences”and“interactions”between novel and cinema. Chapter two critically investigates the novel adaptations into films from its beginning to 1970 in Turkey. Chapter three discusses the selected five novel adaptations into Turkish cinema in terms of their themes, points of view, settings, time, characterizations, the use of language and style. The conclusion examines the Turkish cinema's view of novel between 1960 and 1970 and summarizes the major conclusions driven from the adapted films analyzed in the thesis.