Filistin Hukukunda taşınmaz mülkiyeti
Ownership of real state in the Palestinian Law
- Tez No: 351649
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Palestinian Lands, Ottoman Period, Original Acquisition, The Derivative Acquisition, Acquisitive Prescription, The Expropriation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Filistin toprakları Tarih boyunca farklı ülkelerin ve hukuk sistemlerinin yönetimi altında kalmıştır. Osmanlı döneminde ikinci meşrutiyete kadar uygulanan sistemde 1858 tarihli Arazi Kanunnamesi , 1882 Mecelle-i Ahkam-ı Adliye veya yabancıların mülk edinmelerin ilişkin kanunlar dikkat çekmektedir. İkinci meşrutiyetten sonra ortak taşınmazların paylaşılmasına ilişkin kanun, taşınmazların tasarrufu hakkında kanun ve taşınmazların intikal kanunu muvakatı uygulanan mevzuat arasında yer alır.İngiliz manda idaresi döneminde ilk önce askeri bir yönetim ortaya çıkmış daha sonra bu yönetim sivilleşmiştir.1948 itibaren Ürdün yönetimi altına girilmiş ancak uygulanan mevzuatta ve hukukta bir değişiklik olmamıştır.1967?den itibaren başlayan ve 1994?e kadar devam eden İsrail işgal altındaki dönemde çeşitli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten günümüze kadarda bazı kanun tasarıları üzerindeki çalışmalar devam etmektedir. Filistin Medeni Kanununda taşınmaz mülkiyeti aslen ve devren kazanılabilmektedir , aslen kazanma yolları işgal , birleşme , zilyetlik ; devren kazanma yolları ise satış sözleşmesi , bağış ve trampa gibi sağlararası işlemler ile önalım (şufa) hakkının kullanılmasıdır. Bu kazanma yollarının yanında kazandırıcı zamanaşıma da yer verilmiştir. Filistin Hukuku? nda taşınmaz mülkiyetinin kaybı yollarından en dikkat çekici olanı kamulaştırmadır. Kamulaştırma bizzat devlet tarafından yapıldığı gibi kamulaştırma yetkisinin devredilmesi suretiyle başka kurumlarca da yapılabilmektedir. Kamulaştırma kararına karşı yargı yollarına başvurabileceği gibi kamulaştırma bedelinin miktarı, ödeme şekli , ödeme süresi ve benzeri konularda davalar açılabilmektedir. Anahtar Sözcükleri: Filistin Toprakları, Osmanlı Dönemi, Aslen Kaznma, Devren Kazanma, Kazandırıcı Zamanaşımı, Kamulaştırma.
Özet (Çeviri)
This study addresses the issue of the ownership real estate means.The study is important because of its significance in the present life and due to the great number of problems that result from it in contrast to lands. Evidence on this, is the intervention by the Palestinian legislator in an attempt to set a unified law for lands in the West Bank and Gaza. The study is divided into three main pillars as part of an analytical study about the Palestinian Civil Law and the related to real estate that are still applicable in Palestine.The study discussed the historical period related to lands in Palestine and the colonial countries that ruled the area. The study also shed light on the most important laws that were applied on the different types of lands in each of these historical periods starting from the Ottoman empire explaining the most important laws as the Ottoman land law and the ?law on Judicial Judgment Magazine?, passing through the British mandate and talks about the types of administration that applied in that period. After that explaining the changes that happened in the Jordanian period and the Israelian occupation, until these days and what is the applicable real estate law by the Palestinian authority.This is done to enable the reader to recognize and understand the legal and historical framework of ownership of lands before shifting to talk about the means to obtain this ownership.