Trauma on the English stage: Kane, Ravenhill, Ridley
İngiliz sahnesinde travma: Kane, Ravenhill, Ridley
  1. Tez No: 351647
  2. Yazar: ÖZLEM KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Edebiyatı, 1990 Sonrası Çağdaş İngiliz Tiyatrosu, Travma Kuramı, Tiyatro Kuramı, Suratına Tiyatro Akımı, English Literature, Contemporary English Theatre after the 1990s, Trauma Theory, Theatre Theory, In-yer-face theatre
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı in-yer-face tiyatrosunun örneklerinden Sarah Kane'in Blasted, Mark Ravenhill'in Shopping and F***ing and Philip Ridley'nin Mercury Fur oyunlarında kişisel ve kolektif travmaları incelemektir. Bu üç oyun yazarı, İngiliz tiyatrosunun ve in-yer-face akımının önde gelen isimleridir ve oyunlarını, hala yirminci yüzyılın korkunç tarihi olaylarının gölgesinde olan 1990larda yazmaya başlamışlardır. Milenyumdan hemen önce ve hemen sonra yazılan bu oyunlar, travmatik geçmişin hayaletlerini ve gelecek korkusunu taşır. Öncelikle, in-yer-face akımı, akımın Vahşet Tiyatrosu, Absürt Tiyatro ve Felaket/Yıkım Tiyatrosu ile bağları irdelenerek, tiyatro geleneğindeki yerine yerleştirilecektir. Travma kuramı ışığında ve İkinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere kültürel ve tarihi arka planının da etkileri dikkate alınarak yazılan bu tezde, bu dönem oyunlarında distopik ve travmatik öğelerin yoğunlaştığı düşüncesi tartışılacaktır. Her bir karakter hem sorunlu kişisel geçmişleri hem de toplumsal yıkım ve köklü değişimler nedeniyle ağır travmalar geçirmektedir. Anlatıcılık, travma anlatısı, bu oyunların temelini oluşturur. Anlatı, travmayı tetiklediği gibi, karakterler için ufak bir iyileşme şansı ve iyi bir gelecek ihtimali de sunmaktadır. Karakterlerin duyarsızlıklarını ve korkunç olayları hatırlamayı reddedişlerini giderek parçalayan tekrar eden travma anının, karakterlerin ve kültürün iyileşmesi için hatırlanması gerekmektedir. Ancak, karşı-ütopya hissi hüküm sürer.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore personal and collective traumas in three representative in-yer-face plays: Sarah Kane's Blasted, Mark Ravenhill's Shopping and F***ing and Philip Ridley's Mercury Fur. These three playwrights, who are among the most outstanding playwrights of the British theatre and in-yer-face movement, wrote their plays after the 1990s, which were still overshadowed by the horrific historical events of the twentieth century. Again, written shortly before and after the millennium, they usher in the ghosts of a traumatic past and fear of the future. First, the in-yer-face movement will be placed in the theatre tradition by examining its ties with the Theatre of Cruelty, the Theatre of the Absurd, and the Theatre of Catastrophe. Under the guidance of Trauma theory and taking into consideration the effects of the historical and cultural background of Britain after World War II, this study will then attempt to show that in the plays under discussion dystopian and traumatic elements become more and more central. Each character both because of his/her problematic personal background and collective catastrophes and radical changes is heavily traumatized. Story-telling, the telling of trauma, becomes central to the plays. It triggers trauma, but it also suggests a fragile chance of redemption for the characters and possibility for a better future. Recurrent trauma shatters their apathy or refusal to remember horrific events, memory of which must be recovered for the characters and culture to be healed. However, a sense of dystopia prevails.